Меню
Остання редакція: 14 квітня 2017

Конкурс "Післясадивне обрізування саджанців" для учасників Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності "Плодоовочівництво і виноградарство"

У статті інформується про перебіг конкурсу "Післясадивне обрізування саджанців", що відбувався 12 квітня 2017 року в Уманському НУС згідно програми ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності "Плодоовочівництво і виноградарство" 2016/2017 навчального року.


12 квітня 2017 року в спеціально підготовленій аудиторії корпусу №2 (кафедра плодівництва і виноградарства Уманського НУС) було проведено практичний тур "Післясадивне обрізування саджанців".

Журі у складі професора Олександра Мельника (УНУС), доцентів Володимира Сіленка (НУБіПУ) і Володимира Майбороди (УНУС) оцінювали уміння та навички 17 учасників Олімпіади від шести аграрних вищих навчальних закладів України – Львівського НАУ, НУБіП України, Таврійського ДАТУ, Ужгородського НУ, Уманського НУС, Харківського НАУ.

Конкурсантам було запропоновано виконати моделювання обрізування різновікових і різноякісних саджанців яблуні та абрикоси задля формування двох найбільш поширених у сучасному промисловому садівництві крон – розріджено-ярусної та стрункого веретена.

Перед початком конкурсу було озвучено необхідні умови та дії конкурсантів під час виконання завдання, а нововведенням цьогорічного конкурсу було те, що мандатна комісія забезпечила жеребкування учасників. Також, щоб забезпечити відсутність зорового контакту з учасниками і таким чином виключити упередженість в оцінюванні, членам журі було запропоновано кожен раз переходити за спеціальну ширму під час виконання конкурсантом завдання, які після виконання одразу ж виходили з кімнати, та виходити з-за неї лише для оцінювання результатів обрізування. Олександра Полуніна оголошувала для журі номер наступного конкурсанта та після виконання ним завдання запрошувала журі для оцінювання.

Маючи в своєму розпорядженні про три саджанці для формування кожного типу крони, мірну лінійку для вимірювання потрібної висоти штамба, прищіпки для імітації зрізу секатором та шість хвилин часу конкурсанти виконували поставлене завдання, а члени журі оцінювали чіткість його виконання.

По завершенню конкурсу члени журі в присутності усіх його учасників продемонстрували правильний варіант обрізування та пояснили особливості формування крони після садіння по кожному з представлених саджанців.

За результатами оцінювання умінь та навичок обрізування саджанців після садіння з поставленим завданням найкраще впорався  Добродзій Олексій Геннадійович (Уманський НУС), друге місце здобула Василенко Олена Сергіївна (НУБіП України, м. Київ), а трете місце посів Носаченко Олексій Миколайович (Таврійський ДАТУ).

Журі конкурсу та оргкомітет Олімпіади щиро вітають переможців і бажають усім конкурсантам подальших здобутків у садівництві.


доцент Володимир Майборода,
член журі конкурсу

Фото Юрій Мельник