+38 (04744) 3-23-26
Меню
Остання редакція: 05 квітня 2018

Навчальна практика студентів з обрізування крон плодових дерев

Зимове обрізування дерев – важливий захід в житті плодового саду. Метою здійснення обрізування є прискорення їх вступу в плодоношення, сприяння отриманню вищих урожаїв та збільшення розмірів плодів з гарним зовнішнім виглядом і покращеними смаковими якостями. Але не лише цим обмежується значення обрізки дерев – краще формується крона дерева, збільшується її освітленість, дерева омолоджуються, зростає їх довговічність та стійкість до шкідників, хвороб і несприятливих умов навколишнього середовища. 


 

Відповідно до графіку навчально-виробничого процесу поточного року в саду НВВ Уманського національного університету садівництва проходятьнавчальну практику з обрізування та формування крон плодових дерев студенти факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин.

Студенти третього курсу в рамках навчальної практики мали можливість закріпити знання і набули практичних навичок з обрізування різновікових дерев представлених сучасними та високопродуктивними сортами і з високими смаковими якостями яблуні, груші, абрикоса, сливи, черешні.

Студенти взялись із великим завзяттям та ентузіазмом до роботи та працювали швидко і якісно.

Керували та контролювали роботу студентів викладачі кафедри «Плодівництва і виноградарства» В. П. Майборода, Р. М. Буцик, Л. М. Слободяник, А. М. Чаплоуцький, О. С. Шарапанюк, О. В. Полуніна, Я. О.Кравцова, Ю. В. Мельник, І. А. Мединський.

Доцент Володимир Майборода навчає студентів обрізуванню сливи

Викладач Олександра Полуніна навчає студентів обрізуванню черешні

Перед початком робіт відповідальні викладачі провели інструктаж з техніки безпеки та продемонстрували основні правила проведення обрізки плодових дерев. Адже їх робота – це не лише просте виконання прямих обов’язків, але й навчальний процес, де студенти можуть відточувати свою майстерність, вчитись на власних помилках, вдосконалювати свої знання та практичні вміння.

Обрізкою саду робота по догляду за ним не завершується: планується внесення комплексних мінеральних добрив, інтегрований захист насаджень від шкідників та хвороб а також обробіток ґрунту. Тобто, створюються всі умови для отримання високого урожаю плодів.

Дерева черешні до обрізування (ліворуч) і після обрізування (праворуч)


 

Яна Кравцова, викладач

Фото – Володимир Майборода, Людмила Слободяник,
Олександра Полуніна, Яна Кравцова