+38 (04744) 3-23-26
Меню
Остання редакція: 04 травня 2016

Інноваційні технології в навчальному процесі: контурне обрізування яблуні

У пору цвітіння яблуні в університетському дослідно-показовому саду голландського типу проведено контурне обрізування дерев на карликовій підщепі М.9. Експеримент розпочато кілька років тому з використанням розробленого на кафедрі плодівництва і виноградарства шаблону. Насадження закладено в 1995 р. отриманими з Нідерландів безвірусними саджанцями яблуні провідних сортів світової селекції.

У такий спосіб досягають стабільних урожаїв якісних плодів яблуні та підвищують ефективність вирощування плодів. Остання суттєво залежить від продуктивності праці на трудомісткому обрізуванні дерев за зростаючого дефіциту кваліфікованих працівників. Адже на ручне обрізування  витрачають до третини і більше річних витрат праці та коштів на догляд за садом.

Механізоване (контурне) обрізування в зимовий період свого часу вивчалося П. Б. Ейнісманом на Подільській дослідній станції Інституту садівництва НААНУ. Тепер контурне обрізування проводять влітку за розробленими науковцями Франції (L. Roche) та Німеччини (G. Baab) рекомендаціями, що активно запроваджуються в садівничих господарствах Західної Європи.

Викладачем кафедри плодівництва і виноградарства Андрієм Чаплоуцьким під час навчання в аспірантурі здійснено експерименти зі строками обрізування в нашому університеті.

Ефективність розроблених агрозаходів доведено виробничою перевіркою в філіях кафедри плодівництва і виноградарства – фермерських господарствах «Обрій» (голова О. І. Смульський) у Вінницькій та «Яніс» (А. Г. Чорний) в Чернівецькій областях, а також у господарствах Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Буковини. Навісним механізмом з сегментним або обертовим робочим органом обрізують бічні площини крони і знижують висоту дерев.

Садівники Західної Європи роблять контурне обрізування  окремих сортів яблуні в фазу рожевого конуса і під час цвітіння, запроваджують його і після збору врожаю. Експериментальна перевірка цих строків обрізування також здійснюється кафедрою плодівництва і виноградарства УНУС.

Діставши детальні пояснення щодо особливостей виконання, студенти разом з аспірантом Яною Кравцовою власноруч виконують необхідні операції. Саме цим вирізняється «уманська школа садівництва», випускники якої володіють теорією та практичними навичками з передових технологій ефективного вирощування плодів.

 

Олександр Мельник,
завідувач кафедри плодівництва і виноградарства.

Фото автора.

 

Матеріали

Останні новини

Моє стажування у Вроцлавському природничому університетіЧитати повністю

Моє стажування у Вроцлавському природничому університеті

Про місячне стажування викладача кафедри плодівництва і виноградарства Уманського НУС Яни Кравцової на кафедрі садівництва факультету біологічних наук та технологій Вроцлавського природничого університету, під керівництвом доктора хабілітованого Марії Лічнар-Маланчук.

Читати повністю

Участь кафедри в п’ятому Національному дні садуЧитати повністю

Участь кафедри в п’ятому Національному дні саду

5 червня 2018 року співробітники кафедри плодівництва і виноградарства Уманського НУС взяли участь у п’ятому Національному дні саду, що відбувся у ТОВ «Обрій».

Читати повністю

Зустріч випускників Уманського НУСЧитати повністю

Зустріч випускників Уманського НУС

30 червня 2018 року на кафедру плодівництва і виноградарства завітали випускники Уманського НУС.

Читати повністю

90 років з дня народження професора Г. К. КарпенчукаЧитати повністю

90 років з дня народження професора Г. К. Карпенчука

27 червня 2018 року за ініціативи завідувача кафедри плодівництва та виноградарства професора О. В. Мельника проведено тематичне засідання присвячене 90-й річниця з дня народження професора Карпенчука Григорія Костянтиновича.

Читати повністю

Всі новини