+38 (04744) 3-23-26
Меню
Остання редакція: 04 травня 2016

Інноваційні технології в навчальному процесі: контурне обрізування яблуні

У пору цвітіння яблуні в університетському дослідно-показовому саду голландського типу проведено контурне обрізування дерев на карликовій підщепі М.9. Експеримент розпочато кілька років тому з використанням розробленого на кафедрі плодівництва і виноградарства шаблону. Насадження закладено в 1995 р. отриманими з Нідерландів безвірусними саджанцями яблуні провідних сортів світової селекції.

У такий спосіб досягають стабільних урожаїв якісних плодів яблуні та підвищують ефективність вирощування плодів. Остання суттєво залежить від продуктивності праці на трудомісткому обрізуванні дерев за зростаючого дефіциту кваліфікованих працівників. Адже на ручне обрізування  витрачають до третини і більше річних витрат праці та коштів на догляд за садом.

Механізоване (контурне) обрізування в зимовий період свого часу вивчалося П. Б. Ейнісманом на Подільській дослідній станції Інституту садівництва НААНУ. Тепер контурне обрізування проводять влітку за розробленими науковцями Франції (L. Roche) та Німеччини (G. Baab) рекомендаціями, що активно запроваджуються в садівничих господарствах Західної Європи.

Викладачем кафедри плодівництва і виноградарства Андрієм Чаплоуцьким під час навчання в аспірантурі здійснено експерименти зі строками обрізування в нашому університеті.

Ефективність розроблених агрозаходів доведено виробничою перевіркою в філіях кафедри плодівництва і виноградарства – фермерських господарствах «Обрій» (голова О. І. Смульський) у Вінницькій та «Яніс» (А. Г. Чорний) в Чернівецькій областях, а також у господарствах Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Буковини. Навісним механізмом з сегментним або обертовим робочим органом обрізують бічні площини крони і знижують висоту дерев.

Садівники Західної Європи роблять контурне обрізування  окремих сортів яблуні в фазу рожевого конуса і під час цвітіння, запроваджують його і після збору врожаю. Експериментальна перевірка цих строків обрізування також здійснюється кафедрою плодівництва і виноградарства УНУС.

Діставши детальні пояснення щодо особливостей виконання, студенти разом з аспірантом Яною Кравцовою власноруч виконують необхідні операції. Саме цим вирізняється «уманська школа садівництва», випускники якої володіють теорією та практичними навичками з передових технологій ефективного вирощування плодів.

 

Олександр Мельник,
завідувач кафедри плодівництва і виноградарства.

Фото автора.

 

Матеріали

Події та оголошення
Кафедра плодівництва і виноградарства в науковому оргкомітеті IV Міжнародної конференції з проблем перед- і післязбиральної обробки та зберігання продукції садівництва
Кафедра плодівництва і виноградарства в науковому оргкомітеті IV Міжнародної конференції з проблем перед- і післязбиральної обробки та зберігання продукції садівництва
16.06.2019 10:01

Кафедра плодівництва і виноградарства в науковому оргкомітеті IV Міжнародної конференції з проблем перед- і післязбиральної обробки та зберігання продукції садівництва

16-18 червня 2019 р. у м. Скерневіце відбудеться IV міжнародна наукова конференція з проблем перед- та післязбиральної обробки і зберігання продукції садівництва, яку під егідою EUFRIN та EUVRIN проводить польський Інститут плодоовочівництва.

Дізнайтесь більше

Всі повідомлення

Останні новини

На практичному занятті з плодівництва виготовлено і встановлено вулики для осмій в інтенсивному саду Уманського НУСЧитати повністю

На практичному занятті з плодівництва виготовлено і встановлено вулики для осмій в інтенсивному саду Уманського НУС

За ініціативи професора Олександра Мельника, та під керівництвом ст. викладача Андрія Чаплоуцького, студентами 21-кс групи на практичному занятті з вивчення особливостей покращення технологічного процесу запилення плодових насаджень, було виготовлено перші «домівки» для осмій. Матеріалом для чого використано стебла очерету звичайного (Phragmites australis). Саме в них самки відкладатимуть яйця та вирощуватимуть потомство, яке вже в наступному сезоні буде сприяти запиленню насадження яблуні збільшуючи їх урожайність.

Читати повністю

Підведення пісумків ІІ етапу Всеукраїнської олімпіади студентів  зі спеціальності «Садівництво та виноградарство»Читати повністю

Підведення пісумків ІІ етапу Всеукраїнської олімпіади студентів зі спеціальності «Садівництво та виноградарство»

17–18 квітня 2019 р. відбувся ІІ етап Всеукраїнської олімпіади студентів зі спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» серед студентів аграрних ВНЗ ІІІ–ІV рівнів акредитації. За результатами загального заліку перше місце посів Валерій Скрипніченко (Уманський національний університет садівництва), друге місце розділили Олексій Кононенко (Національний університет біоресурсів і природокористування України) та Іван Трушев (Уманський національний університет садівництва), а трете місце здобули Дар’я Терещенко (Національний університет біоресурсів і природокористування України) та Анна Шаповал (Таврійський державний агротехнологічний університет).

Читати повністю

Практичний тур з плодівництва ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади  зі спеціальності «Садівництво та виноградарство»Читати повністю

Практичний тур з плодівництва ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Садівництво та виноградарство»

17 квітня 2019 року в спеціально підготовленій аудиторії корпусу № 2 було проведено практичний тур з плодівництва «Післясадивне обрізування саджанців» в рамках ІІ етапу Всеукраїнської олімпіади студентів зі спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство».

Читати повністю

Практичний тур з виноградарства ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Садівництво та виноградарство»Читати повністю

Практичний тур з виноградарства ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Садівництво та виноградарство»

17 квітня 2019 року в спеціально підготовленій аудиторії корпусу № 2 (кафедра плодівництва і виноградарства Уманського НУС) було проведено практичний тур з виноградарства «Щеплення винограду» в рамках проведення ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади за спеціальності 203 "Садівництво та виноградарство"

Читати повністю

Всі новини