Меню
Остання редакція: 05 січня 2023

Спеціальне плодівництво


Мета курсу

Здобути глибокі теоретичні знання та набути практичних навичок спрямованих на вирішення комплексних завдань з вивчення стану і перспектив розвитку плодівництва; значення, біологічних основ вирощування плодових, горіхоплідних і малопоширених культур; сучасних ефективних технологій вирощування плодових культур у різних ґрунтово-кліматичних зонах; шляхів і способів покращення якості продукції та заходи щодо її збереження.

Програмні компетентності 

  • стан і перспективи розвитку плодівництва;
  • здатність використовувати на практиці основні біологічні і агротехнологічні концепції, правила і теорії, пов’язані з плодовими культурами;
  • здатність застосовувати знання та розуміння фізіологічних процесів плодових культур для розв’язання виробничих технологічних задач, у тому числі для їх зберігання і переробки;
  • здатність оцінювати, інтерпретувати і синтезувати теоретичну інформацію та практичні, виробничі і дослідні дані у галузі садівництва;
  • здатність застосовувати методи статистичної обробки і дослідних даних, пов'язаних з технологічними процесами у плодівництві;
  • здатність науково обґрунтовано використовувати добрива та засоби захисту рослин з урахуванням їхніх хімічних і фізичних властивостей та впливу на навколишнє середовище;
  • сучасні ефективні технології вирощування плодових культур у різних ґрунтово-кліматичних зонах;
  • шляхи і способи покращення якості продукції та заходи щодо її підтримання. 

Програмні результати навчання

  • знати стан і перспективи розвитку плодівництва;
  • знати фізіологію стійкості до факторів зовнішнього середовища;
  • знати закономірності плодоношення;
  • знати сучасні технології вирощування високих екологічно чистих урожаїв плодів в різних ґрунтово-кліматичних зонах;
  • планувати закладання промислового саду для різних форм господарювання;
  • розробляти, удосконалювати і реалізовувати прогресивні технології вирощування продукції плодових культур;
  • здійснювати біологічний контроль за станом насаджень та керувати процесами життєдіяльності рослин;
  • знати технологію збирання врожаю;
  • знати сорти, проводити апробацію насаджень;
  • забезпечувати високу економічну ефективність впроваджуваних нових технологій та їх екологічну чистоту;

 

Міждисциплінарні зв'язки

Внаслідок вивчення дисципліни спеціаліст-плодоовочівник повинен теоретично і практично володіти сучасними технологіями і уміти організовувати виробництво продукції плодівництва. Для досягнення цієї мети необхідне засвоєння цілого ряду дисциплін: ботаніки, фізіології і біохімії рослин, сільськогосподарської метеорології, землеробства, агрохімії, ґрунтознавства, розсадництва, загального плодівництва, інтегрованого захисту рослин, сільськогосподарської меліорації, механізації сільськогосподарського виробництва, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції, товарознавства, економіки і організації сільськогосподарського виробництва тощо.


 

Останні новини

Студентська наукова конференція на кафедрі плодівництва і виноградарстваЧитати повністю

Студентська наукова конференція на кафедрі плодівництва і виноградарства

25 квітня 2024 року на кафедрі плодівництва і виноградарства проведено секційне засідання Студентської наукової конференції, приуроченої до 160-річчя від дня народження видатного науковця у галузі біологічних наук, професора Й.К. Пачоського.

Читати повністю

Висаджування суниціЧитати повністю

Висаджування суниці

Цього тижня на дослідному полі Уманського НУС проведено закладання чергового поля навчально-дослідного насадження суниці.

Читати повністю

Весняні дослідження аспірантів кафедри плодівництва та виноградарстваЧитати повністю

Весняні дослідження аспірантів кафедри плодівництва та виноградарства

Після успішного завершення весняної сесії аспіранти кафедри плодівництва і виноградарства реалізують наукові плани своїх досліджень на дослідних насадженнях кафедри.

Читати повністю

Практичне заняття з щеплення плодових культур Читати повністю

Практичне заняття з щеплення плодових культур

Наприкінці березня 2024 року під час практичного заняття з курсу «Плодівництво» студенти 31-зр та 21-кзр групи оволоділи навичками щеплення плодових культур.

Читати повністю

Всі новини