Меню
Остання редакція: 30 червня 2016

Завершено цикл дегустації яблук

Підготовлений для дегустації зразок яблук сорту Ред Джонапринц
Підготовлений для дегустації зразок яблук сорту Ред Джонапринц

Кафедрою плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва завершено цикл дегустацій свіжих плодів яблуні з участю проблемно-пошукової науково-дослідної групи «Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену». Кілька дегустацій періодично відбулося в процесі тривалого зберігання плодів, а завершальна – у червні 2016 р.

За вдосконаленою кафедрою методикою в поточному сезоні зберігання оцінено вісім зразків яблук перспективного сорту Ред Джонапринц, збережених за технологією обробки інгібітором етилену після збирання за договором науково-технічного співробітництва з фірмою «Agrofresh Polska» (керівник теми професор Мельник О.В.).

Кафедра протягом десяти років активно співпрацює з цією та іншими закордонними фірмами у сфері наукових досліджень, стажуванні аспірантів та виробничої  практики студентів.

Оцінюються показники аромату, твердості (щільності), хрусткості, соковитості, борошнистості м’якуша, а також ступінь солодкого, кислого смаку та надається загальна оцінка плоду.

З метою імітації торгового обороту (shelf life) плоди після холодильного зберігання перед дегустацією витримано в кімнатних умовах протягом тижня.

 

Отримані в процесі дегустацій наукові результати використовуються для обгрунтування технології тривалого зберігання плодів, оброблених інгібітором етилену після збирання.

В обговорені результатів взяли участь (на фото) доцент кафедри плодівництва та виноградарства Володимир Майборода і старший викладач Людмила Слободяник, викладач кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів Віталій Пиркало, старший викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна Ольга Дрозд та викладач кафедри процесів, машин та обладнання АПВ  Людмила Худік (випускник аспірантури кафедри плодівництва).

 

4.

Кафедра плодівництва і виноградарства Уманського НУС висловлює подяку польській фірмі «Agrofresh Polska» за сприяння у веденні досліджень з удосконалення технології післязбиральної обробки і тривалого зберігання плодів. 

Олександр Мельник,

завідувач кафедри плодівництва та виноградарства

(фото автора)

Останні новини

НЕФОРМАЛЬНА ОСВІТАЧитати повністю

НЕФОРМАЛЬНА ОСВІТА

12 грудня 2025 року науково-педагогічні працівники кафедри плодівництва і виноградарства та студенти 31-с групи Уманського національного університету долучилися до онлайн-лекції «Діджиталізація агробізнесу»,

Читати повністю

ЗАХИСТ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РОБІТ ЗА ОПП «САДІВНИЦТВО ТА ВИНОГРАДАРСТВО»Читати повністю

ЗАХИСТ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РОБІТ ЗА ОПП «САДІВНИЦТВО ТА ВИНОГРАДАРСТВО»

10–11 грудня 2025 року на факультеті плодоовочівництва, екології та захисту рослин відбулася підсумкова атестація (захист кваліфікаційних робіт) магістрантів, які навчалися за спеціальністю 203 «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство», освітньо-професійна програма «Садівництво та виноградарство».

Читати повністю

Презентація репринтуЧитати повністю

Презентація репринту

Кафедра плодівництва і виноградарства 25 листопада відвідала презентацію репринтного видання Євгена Чикаленка

Читати повністю

IX Всеукраїнська наукова Інтернет-конференція "Інновації в садівництві"Читати повністю

IX Всеукраїнська наукова Інтернет-конференція "Інновації в садівництві"

20 листопада 2025 року проведено ІХ Всеукраїнську наукову Інтернет-конференцію "Інновації в садівництві"

Читати повністю

Всі новини