Меню
Остання редакція: 30 червня 2016

Завершено цикл дегустації яблук

Підготовлений для дегустації зразок яблук сорту Ред Джонапринц
Підготовлений для дегустації зразок яблук сорту Ред Джонапринц

Кафедрою плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва завершено цикл дегустацій свіжих плодів яблуні з участю проблемно-пошукової науково-дослідної групи «Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену». Кілька дегустацій періодично відбулося в процесі тривалого зберігання плодів, а завершальна – у червні 2016 р.

За вдосконаленою кафедрою методикою в поточному сезоні зберігання оцінено вісім зразків яблук перспективного сорту Ред Джонапринц, збережених за технологією обробки інгібітором етилену після збирання за договором науково-технічного співробітництва з фірмою «Agrofresh Polska» (керівник теми професор Мельник О.В.).

Кафедра протягом десяти років активно співпрацює з цією та іншими закордонними фірмами у сфері наукових досліджень, стажуванні аспірантів та виробничої  практики студентів.

Оцінюються показники аромату, твердості (щільності), хрусткості, соковитості, борошнистості м’якуша, а також ступінь солодкого, кислого смаку та надається загальна оцінка плоду.

З метою імітації торгового обороту (shelf life) плоди після холодильного зберігання перед дегустацією витримано в кімнатних умовах протягом тижня.

 

Отримані в процесі дегустацій наукові результати використовуються для обгрунтування технології тривалого зберігання плодів, оброблених інгібітором етилену після збирання.

В обговорені результатів взяли участь (на фото) доцент кафедри плодівництва та виноградарства Володимир Майборода і старший викладач Людмила Слободяник, викладач кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів Віталій Пиркало, старший викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна Ольга Дрозд та викладач кафедри процесів, машин та обладнання АПВ  Людмила Худік (випускник аспірантури кафедри плодівництва).

 

4.

Кафедра плодівництва і виноградарства Уманського НУС висловлює подяку польській фірмі «Agrofresh Polska» за сприяння у веденні досліджень з удосконалення технології післязбиральної обробки і тривалого зберігання плодів. 

Олександр Мельник,

завідувач кафедри плодівництва та виноградарства

(фото автора)

Останні новини

ВІДЗНАКИ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ ПЛОДІВНИЦТВА І ВИНОГРАДАРСТВАЧитати повністю

ВІДЗНАКИ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ ПЛОДІВНИЦТВА І ВИНОГРАДАРСТВА

У переддень Дня працівників освіти України за сумлінну працю нагороди отримали викладачі кафедри

Читати повністю

Всеукраїнська наукова інтернет-конференціяЧитати повністю

Всеукраїнська наукова інтернет-конференція

Оголошується проведення 20 листопада 2025 року IX Всеукраїнська наукова інтернет-конференція «Інновації в садівництві»

Читати повністю

Студентський науковий гурток кафедри плодівництва і виноградарстваЧитати повністю

Студентський науковий гурток кафедри плодівництва і виноградарства

01 жовтня 2025 року відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри плодівництва і виноградарства.

Читати повністю

ЗАКОРДОННЕ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНЕ СТАЖУВАННЯЧитати повністю

ЗАКОРДОННЕ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНЕ СТАЖУВАННЯ

Останній тиждень стажування доцентів кафедри плодівництва і виноградарства Олександри ПОЛУНІНОЇ й Андрія ЧАПЛОУЦЬКОГО у Вроцлавському природничому університеті (Польща) минув активно та пізнавально.

Читати повністю

Всі новини