Меню
Остання редакція: 30 червня 2016

Завершено цикл дегустації яблук

Підготовлений для дегустації зразок яблук сорту Ред Джонапринц
Підготовлений для дегустації зразок яблук сорту Ред Джонапринц

Кафедрою плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва завершено цикл дегустацій свіжих плодів яблуні з участю проблемно-пошукової науково-дослідної групи «Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену». Кілька дегустацій періодично відбулося в процесі тривалого зберігання плодів, а завершальна – у червні 2016 р.

За вдосконаленою кафедрою методикою в поточному сезоні зберігання оцінено вісім зразків яблук перспективного сорту Ред Джонапринц, збережених за технологією обробки інгібітором етилену після збирання за договором науково-технічного співробітництва з фірмою «Agrofresh Polska» (керівник теми професор Мельник О.В.).

Кафедра протягом десяти років активно співпрацює з цією та іншими закордонними фірмами у сфері наукових досліджень, стажуванні аспірантів та виробничої  практики студентів.

Оцінюються показники аромату, твердості (щільності), хрусткості, соковитості, борошнистості м’якуша, а також ступінь солодкого, кислого смаку та надається загальна оцінка плоду.

З метою імітації торгового обороту (shelf life) плоди після холодильного зберігання перед дегустацією витримано в кімнатних умовах протягом тижня.

 

Отримані в процесі дегустацій наукові результати використовуються для обгрунтування технології тривалого зберігання плодів, оброблених інгібітором етилену після збирання.

В обговорені результатів взяли участь (на фото) доцент кафедри плодівництва та виноградарства Володимир Майборода і старший викладач Людмила Слободяник, викладач кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів Віталій Пиркало, старший викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна Ольга Дрозд та викладач кафедри процесів, машин та обладнання АПВ  Людмила Худік (випускник аспірантури кафедри плодівництва).

 

4.

Кафедра плодівництва і виноградарства Уманського НУС висловлює подяку польській фірмі «Agrofresh Polska» за сприяння у веденні досліджень з удосконалення технології післязбиральної обробки і тривалого зберігання плодів. 

Олександр Мельник,

завідувач кафедри плодівництва та виноградарства

(фото автора)

Останні новини

САДІВНИЧИЙ ВЕБІНАРЧитати повністю

САДІВНИЧИЙ ВЕБІНАР

Науковці кафедри плодівництва і виноградарства взяли участь в онлайн-вебінарі «Polyversum – ефективне застосування в органічному садівництві, ягідництві та овочівництві» за участі технічного менеджера чеської компанії-виробника Петра Рубака.

Читати повністю

ЛІТНЄ ОБРІЗУВАННЯ НАСАДЖЕНЬ ЯБЛУНІЧитати повністю

ЛІТНЄ ОБРІЗУВАННЯ НАСАДЖЕНЬ ЯБЛУНІ

Важливим елементом сучасної інноваційної технології вирощування плодів яблуні є застосування літніх термінів обрізування дерев, що виконується науковцями кафедри плодівництва і виноградарства

Читати повністю

Участь у конференції «Горизонт Європа 2025» Читати повністю

Участь у конференції «Горизонт Європа 2025»

26–27 червня 2025 року науковці кафедри плодівництва і виноградарства Уманського національного університету, взяли участь у заході з поширення інформації «Горизонт Європа” на 2025 рік та гранти Національного фонду досліджень України – нові можливості для українських науковців та інноваторів».

Читати повністю

АМЕРИКАНСЬКИЙ ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО ПЛОДІВНИЦТВАЧитати повністю

АМЕРИКАНСЬКИЙ ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО ПЛОДІВНИЦТВА

24 червня 2025 року науково-педагогічні працівники кафедри плодівництва і виноградарства Уманського національного університету взяли участь в онлайн-тренінгу «Американські технології вирощування яблук та персиків: досвід штату Пенсильванія».

Читати повністю

Всі новини