Меню
Остання редакція: 12 квітня 2016

Чергова дегустація яблук

Кафедрою плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва здійснюється цикл дегустацій свіжих плодів яблуні з участю проблемно-пошукової науково-дослідної групи «Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену». Оскільки дегустації періодично відбуваються в процесі тривалого зберігання плодів, чергова відбулася 11 квітня 2016 р.

Оцінюються вісім зразків яблук перспективного сорту Ред Джонапринц, збережених за технологією обробки інгібітором етилену після збирання, що вдосконалюється кафедрою за договором науково-технічного співробітництва з фірмою «Atena Polska» (керівник теми професор Мельник О.В.).

Кафедра протягом десяти років активно співпрацює з цією та іншими закордонними фірмами у сфері наукових досліджень, стажуванні аспірантів та виробничої  практики студентів.

Дегустацію проведено методикою, вдосконаленою на кафедрі з урахуванням сучасних досягнень садівничої науки. Оцінюються показники аромату, твердості (щільності), хрусткості, соковитості, борошнистості м’якуша, а також ступінь солодкого, кислого смаку та надається загальна оцінка плоду.

З метою імітації торгового обороту (shelf life) перед дегустацією плоди після холодильного зберігання протягом тижня витримано в кімнатних умовах.

Підготовлений для дегустації зразок яблук сорту Ред Джонапринц

Робочі моменти дегустації плодів яблуні

Кафедра плодівництва і виноградарства Уманського НУС висловлює подяку польській фірмі «Atena Polska» за сприяння у веденні досліджень з удосконалення технології післязбиральної обробки і тривалого зберігання плодів. 

Олександр Мельник,

завідувач кафедри плодівництва та виноградарства

(фото автора)