Меню
Остання редакція: 06 січня 2023

ФУНДУКОВИЙ ПРОЕКТ АГРОХОЛДИНГА "ГАЛС АГРО"

Вже понад двадцять років група компаній «ГАЛС АГРО» постійно розширює горизонти аграрної діяльності та власним прикладом довела, що створити успішний багатопрофільний і багатостадійний агрохолдинг можливо.

Наразі агрохолдинг «ГАЛС АГРО» входить до 50 найбільших латифундистів України й вирізняється поглибленою диверсифікацією напрямів діяльності. Багатопрофільна компанія розвиває рослинництво на 40 тис. гектарів землі та має два елеватори загальною потужністю 50 тис. тон. Земельні активи холдингу знаходяться у Київській та Чернігівській областях.
В Україні група компаній «ГАЛС АГРО» є одним із лідерів у виробництві цукру, який виробляє на двох цукрових заводи, входить в ТОП 10 консолідованих виробників цукру.
Холдинг також спеціалізується на вирощуванні індички (входить в ТОП 5 найбільших виробників м’яса індички України), свинарстві та молочному скотарстві, вдало займається садівництвом, усі яблука з яблуневих садів реалізуються на експорт. Яблуневі сади знаходяться у Вінницькій області. Загальний розмір насаджень становить 200 га.

Возможно, это изображение на открытом воздухе
 Холдинг відомий своїми інноваційними підходами у роботі, в групі компаній успішно працюють шість збудованих біогазових заводів. Тому я з цікавістю слухав виступ генерального директора агрохолдинга «ГАЛС АГРО» Сергія Дмитровича Кравчука на щорічному маститому аграрному форумі "Ведення агробізнесу в Україні", що відбувся у Києві 8 грудня, та на який було запрошено Українську горіхову асоціацію.
Слухаючі Сергія Кравчука, який був модератором на панельній дискусії «Практики альтернативної енергетики в агробізнесі», весь час ловив себе на думці, що практично будь-який аграрний проект "приречений" на успіх, якщо в його створенні "занурившись із головою" бере участь безпосередньо керівник.
В зв’язку з цим, новий проект агрохолдингу по створенню фундукового саду загальною площею 500 гектарів на півдні Київської області також "приречений" на успіх, як інші вже діючі аграрні проекти холдингу.
Тому, коли у 2018 році перед керівником проектів холдингу Юрієм Стрільцем поставили завдання про створення ще одного напряму – інтенсивного саду фундука на краплинному зрошенні з повним власним виробничим циклом від посадки саджанців до очищення, сортування та пакування фундука, то для нього, як для ПРОФІ, що вже відбувся, реалізація нового проекту не стала проблемним завданням.
До реалізації фундукового проекту було залучено італійську компанію BESANA, на чолі якої стоїть Піно Калькані (Pino Calcagni), відомий усьому горіховому світу ще як Віце-Президент Всесвітньої Горіхової асоціації - International Nut and Dried Fruit Council Foundation (INC). Для комунікації з лідерами горіхової галузі, отримання консультацій та вивчення практики вирощування промислових фундукових садів в Україні, компанія стала членом Української горіхової асоціації. Головним агрономом зростаючого фундукового саду агрохолдингу «ГАЛС АГРО» був прийнятий молодий, но фахово обізнаний в садівництві Євген Лайтер.

Возможно, это изображение 1 человек, стоит, дерево и на открытом воздухе
За 2018-2019 роки було висаджено перші 160 гектарів фундука, у 2020-2021 ще по 100 гектарів щорічно. Попри всі складнощі воєнного часу у 2022 році було посаджено ще 25 гектарів (хоча планували знову посадити 100 гектарів). Наразі фундуковий сад має поки що площу в 385 гектарів.
"Для мене участь у цьому масштабному фундуковому проекті – каже Євген Лайтер – це не тільки можливість реалізувати на практиці власні горіхові агротехнологічні прийоми по інтенсивному фундуківництву, а ще й можливість постійно удосконалюватися, консультуючись з італійськими фундуководами, консультантами-дорадниками Української горіхової асоціації, агрономами провідних промислових фундукових садів України".
"Адже у мене цьому році садівничий ювілей – сміючись продовжує Євген – за плечима перші десять років самостійної садівничої практики. Хоча я ще з дитинства звик працювати в саду і мріяв стати агрономом – додає Євген – тому одразу поступив вчитись до Уманського національного університету садівництва".
Після детального опрацювання проекту разом з італійськими агрономами була прийнята інтенсивна схема посадки 4 х 3 метра з 742 рослинами на гектар. Але, за порадою італійських практиків, для зручності технологічної обробки саду (а надалі – збирання врожаю) кожне 5-е міжряддя спроектовано з міжряддям в 6 метрів між рядами.

Посадковий матеріал – мікроклоновані саджанці із закритою кореневою системою, вирощені в італійських лабораторіях Batistini та Vitroplant шляхом розмноження in vitro. Запилювачі сортів Романо, Барселонський у кількості 20% були висаджені за схемою – кожен окремий 5-й ряд в саду для запилювачів.
"У фундуковому практикується два варіанти обробки міжрядь – каже Євген Лайтер:
1. Міжряддя засіяне білою конюшиною. Рослини невисокі та невимогливі, у догляді витримують часті навантаження від проходження техніки і в порівняні із злаковими травами потребують менш частого скошування. Скошування проводиться косою з горизонтальним розташуванням ножів.
2. Міжряддя, в яких проводиться активний обробіток ґрунту, підтримується чорний пар. Обробка ґрунту проводиться дисковими лущильниками. Даний спосіб практикується на молодих насадженнях до висіву багаторічних трав (в даному саду найбільш вдало себе зарекомендувала біла конюшина).
У 2023 році заплановано висадити ще 65 гектарів. Також у минулому році висадили 5 гектарів високоінтенсивної ділянки за шпалерною схемою для дослідження. Будемо дивитись, порівнювати зі зростанням саду, який вже маємо".
"Для підтримки оптимальних показників для інтенсивного росту фундука необхідна ефективна система зрошення. – продовжує Євген, - у нашому випадку це автоматизована краплинна система, яка дозволяє зробити виробничі процеси оптимізованими. Її нам спроектувала та змонтувала фахова компанія «ПрофПолив» під керівництвом Вадима Бойко (примітка від автора: компанія «ПрофПолив» є також членом Української горіхової асоціації та надає знижки для клієнтів-членів асоціації). Контроль вологості здійснюється з допомогою датчиків, які розташовані в кварталах саду, а дані з них передаються на сервер і завдяки цьому є можливість отримувати дані, аналізувати їх і проводити полив у той період, коли це необхідно.
Для активного росту і розвитку рослин необхідно, щоб живлювальний розчин знаходився біля кореневої системи та мав необхідну кількість доступних елементів живлення. Ми практикуємо внесення добрив через фертигаційну систему. Для ефективної і безперебійної роботи використовуємо водорозчинні добрива.
Постійно на контролі показники ES i PH та інші основні елементи живлення.
Контроль показників створює розчин з необхідною електропровідністю і кислотністю. Здійснюється контроль і корекція за допомогою датчиків поливної системи».
Наразі був зібраний перший сигнальний врожай з фундука, який був посаджений у 2018 році. Аналіз виходу ядра – очікуваний, більш 45%. На думку італійських консультантів – це дуже гарний показник, що відображає вірно розраховану технологічну карту живлення та своєчасність її застосування.
Збір врожаю був вручну, що достатньо витратно для великої площі. Тому на наступний рік компанія планує переходити на механізований збір врожаю.
Зі слов Євгена Лайтера, в максимально напружений період робіт (травень-липень) по обробітку всієї площі саду на роботах задіяно 42-45 робітників, враховуючи постійних та сезонних робітників.
Фундуковий сад «ГАЛС АГРО» росте, згідно з проектом розвитку, кількома етапами. Сьогодні, вже посадивши, 385 гектарів саду, готуються до посадки решти площ, створення інфраструктури переробки. Паралельно з розвитком саду ми оглянули заплановані виробничі приміщення для сушки та переробки фундука, для створення холодильника для зберігання горіхів, Юрій Борисович Стрілець як керівник проекту дуже професійно розробив схему подальшого розвитку інфраструктури саду.
Розповідати про неї поки не буду, оскільки ми домовилися про проведення на базі фундукового саду «ГАЛС АГРО» практичної конференції Української горіхової асоціації.
Мета проведення практичної україно-італійської конференції - навчити українських горішників застосовувати при створенні та вирощуванні промислових садів сучасні агрономічні рішення, інноваційні схеми живлення та високотехнологічна культура виробництва — бо це невід'ємно важливі складові УСПІХУ в вирощуванні рентабельних промислових садів.


Президент Української горіхової асоціації Г.Юдін