Меню
Остання редакція: 28 листопада 2019

Практичний тур з плодівництва ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Садівництво та виноградарство»

Перебіг конкурсу з післясадивного обрізування плодових саджанців
Перебіг конкурсу з післясадивного обрізування плодових саджанців

17 квітня 2019 року в спеціально підготовленій аудиторії корпусу № 2 було проведено практичний тур з плодівництва «Післясадивне обрізування саджанців» в рамках ІІ етапу Всеукраїнської олімпіади студентів зі спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство».


Журі у складі доцентів Романа Яковенка (УНУС) і Лідії Шубенко (БНАУ) оцінювали уміння та навички 19 учасників Олімпіади від семи аграрних вищих навчальних закладів України – Білоцерківського національного аграрного університету (БНАУ), Миколаївського національного аграрного університету (МНАУ), Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіПУ, м. Київ), Таврійського державного агротехнологічного університету (ТДАТУ, м. Мелітополь), Уманського національного університету садівництва (УНУС), Ужгородського національного університету (УжНУ), Харківського національного аграрного університету (ХНАУ).

Конкурсантам було запропоновано виконати моделювання обрізування різновікових і різноякісних саджанців яблуні задля формування двох найбільш поширених у сучасному промисловому садівництві крон – розріджено-ярусної та стрункого веретена.

Перед початком конкурсу було озвучено необхідні умови та дії конкурсантів під час виконання завдання, а мандатна комісія провела жеребкування та шифрування учасників. Також, щоб забезпечити відсутність зорового контакту з учасниками і виключити упередженість в оцінюванні, членам журі було запропоновано під час виконання конкурсантом завдання кожен раз переходити за спеціальну ширму. Член оргкомітету Лілія Воєвода оголошувала для журі номер наступного конкурсанта та, після виконання ним завдання, запрошувала журі для оцінювання. Учасники після виконання конкурсного завдання одразу ж виходили з кімнати, а журі виходили із-за ширми лише для оцінювання результатів обрізування. 

Маючи в своєму розпорядженні по три саджанці для формування кожного типу крони мірну лінійку для вимірювання потрібної висоти штамба, прищіпки для імітації зрізу секатором та десять хвилин часу, конкурсанти виконували поставлене завдання, а члени журі оцінювали чіткість його виконання.

За результатами оцінювання умінь та навичок з післясадивного обрізування саджанців, з поставленим завданням
найкраще впорався Єгор Никифоров (ХНАУ),
друге місце здобула Ірина Ткачук (БНАУ),
а трете місце посів Валерій Скрипніченко (УНУС).

 Журі конкурсу та оргкомітет Олімпіади щиро вітають переможців і бажають усім конкурсантам подальших здобутків у садівництві!

 


 

Олександра Полуніна, Володимир Майборода

Фото - Юрій Мельник