Меню
Остання редакція: 25 лютого 2024

ІННОВАЦІЇ В САДІВНИЦТВІ БУКОВИНИ (матеріали підвищення кваліфікації)

На початку січня поточного року викладачі кафедри плодівництва і виноградарства та кафедри харчових технологій, з метою підвищення кваліфікації, ознайомилися з передовими садівничими господарствами Буковини, зокрема з компанією «ТОВ Агромаркет» поблизу міста Хотин.

Компанія заснована на початку 2000-х років у селі Недобоївці, що за 50 км від Чернівців, об'єднує господарства з вирощування плодів і має розвинуту інфраструктуру зі зберігання та логістики і первинної переробки садовини. До виробничо-зберігального комплексу входять сучасні холодильники місткістю близько 12 тис. тонн і два сортувальних комплекси, на яких готують яблука до реалізації й експорту; один з них потужністю вісім тонн плодів на годину (інший – чотири), розгорнуто також виробництво гофро-картонної тари і дерев’яних шпонованих ящиків.

У 50 холодильних камерах з регульованим газовим середовищем (РГС) за температури +1…2 °С зберігають продукцію до 80 фермерських господарств регіону, які вирощують плоди на площах від одного до 100 га. Це дає змогу максимально продовжити сезон зберігання і реалізації.

Сучасні холодильні камери з РГС

 

 

Контейнери з продукцією

Фермерам пропонуються послуги зі зберігання й автоматичного сортування продукції за розміром і забарвленням. Послуги з сортування яблук, зокрема й на експорт, надають з вересня до червня.

Плоди зберігають у контейнерах місткістю близько 330 кг. На комп'ютеризованих лініях Greefa контейнери розвантажують у воді, яблука миють і сортують за масою (діаметром) і поверхневим забарвленням (рум'янцем).

 

Сортування яблук на автоматичній лінії Greefa

У формуванні великих партій продукції для постачання на внутрішні чи зовнішні ринки може взяти участь кожен учасник спілки. Створені зручні умови для виробника та покупця, зокрема заявки від оптових покупців надходять у створену Вайбер–спільноту, на які відгукуються бажаючі продати плоди.

Пакування яблук для внутрішнього ринку

Реалізацію здійснюють в Україні, а також за посередництвом трейдерів, які купують оптові партії плодів для експорту в країни Західної Європи, Африки та Азії, зокрема в Ірак, Єгипет, Іран, Сірію, Дубаї тощо. Експортну продукцію інспектують на залишковий вміст пестицидів.

На експорт постачають переважно яблука клонів сорту Гала – Гала Маст, Гала Роял, Гала Галаксі та інші, що посідають до 60 % світового ринку яблук цієї помологічної групи, а також клони сортів Голден Делішес, Ред Делішес і "зелений" сорт Грені Сміт. У той же час на внутрішньому ринку перевагу надають Голден Делішесу і клонам сорту Джонаголд.

Продукція підготовлена до постачання на експорт

Подяка Ігору і В’ячеславу Тодосійчукам та Василю Майданському за можливість ознайомитися з сучасним логістичним центром продукції садівництва.

 

Використано джерела:

http://apple.agromarket.cv.ua/

https://www.facebook.com/Agromarketcvua?locale=uk_UA

https://versii.cv.ua/aktsenti/kudy-techut-v-ukrayini-sokovi-riky-mizh-yabluchnyh-beregiv/59073.html 

https://infoindustria.com.ua/bez-suchasno%D1%97-infrastrukturi-vizhiti-na-yabluchnomu-rinku-nemozhlivo/

 

Олександр Мельник, Ольга Дрозд (фото авторів)