Меню
Остання редакція: 25 квітня 2019

На практичному занятті з плодівництва виготовлено і встановлено вулики для осмій в інтенсивному саду Уманського НУС

Значення запилення комахами в системі догляду за насадженнями часто порівнюють із захистом, удобренням чи зрошенням. Збираючи пилок і нектар, комахи переносять пилок із пиляків однієї квітки до іншої сприяючи запиленню. Наявність цих комах допомагає не лише перехресному запиленню, а й покращує запилення самоплідних культур. Найпоширенішими представниками комах-запилювачів із групи перетинчастокрилих є медоносні бджоли, джмелі та осмії.

Останні – комахи середньої величини (8–15 мм), що належать до групи поодиноких бджіл. Садівничим помічником даного виду являється Осмія руда (Osmia rufa).

За ініціативи професора Олександра Мельника, та під керівництвом ст. викладача Андрія Чаплоуцького, студентами 21-кс групи на практичному занятті з вивчення особливостей покращення технологічного процесу запилення плодових насаджень, було виготовлено перші «домівки» для осмій. Матеріалом для чого використано стебла очерету звичайного (Phragmites australis). Саме в них самки відкладатимуть яйця та вирощуватимуть потомство, яке вже в наступному сезоні буде сприяти запиленню насадження яблуні збільшуючи їх урожайність.

 Варто зазначити, що осмії досить трудолюбиві комахи – кожна особина за сезон запилює від 6 до 18 тис. квіток та, на відміну від медоносних бджіл, активно працюють за підвищених температур і зовсім не агресивні (вони не жалять),  тому присутність людини навіть близько до гнізда, абсолютно безпечна. 

Нові «вулики» виготовлено і встановлено студентами 21к-с групи факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин в інтенсивному яблуневому саду НВВ Уманського НУС.  Сподіваємось, що спільна праця садівників та цих маленьких помічниць забезпечать високі врожаї якісних плодів.


 

Андрій Чаплоуцький,

ст. викладач кафедри

плодівництва і виноградарства
Фото автора