Меню
Остання редакція: 16 серпня 2024

Навчальна практика з окулірування

На початку серпня 2024 року відбувалась фахова підготовка молодих фахівців з розсадницької галузі. За традицією факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин, на навчальній базі кафедри плодівництва і виноградарства – дослідному полі навчального виробничого відділу Уманського НУС, було проведено практичне освоєння методів окулірування плодових культур студентами другого курсу.

Ця практика є ключовим елементом формування у майбутніх садівників професійних навичок і входить до навчальної дисципліни «Розсадництво». Вона дає можливість поєднати і закріпити навички теоретичного курсу з розмноження плодових і ягідних культур. Особливістю практики є створення умов праці, наближених до виробництва. Студенти мають можливість не тільки ознайомитись із особливостями окулірування, але і набути умінь окулірування промислових обсягів.

Програма практики передбачає освоєння навичок підготовки спеціалізованого інструменту до роботи – підтримування його чистоти, нагострення та особливості перенесення і застосування. Ключовим компонентом при цьому є проведення інструктажу із охорони праці та техніки безпеки на виробництві.

Студенти 21-с, 21-зр і 11-кс груп проводять підготовку інструменту до роботи та тренуються зрізувати окулянти (щитки з бруньками) із заготовлених живців.

Під час практики з окулірування студенти поетапно освоюють особливості роботи з основними плодовими культурами. До переліку цих культур входять: яблуня, груша, слива, абрикоса, персик, вишня і черешня. Кожна з них має свої особливості розмноження і потребує окремого підходу до роботи, що поповнює базу знань майбутніх фахівців.

Студенти під час окулірування яблуні в навчальному розсаднику кафедри плодівництва і виноградарства

Процес окулірування є досить трудомістким і справляє суттєвий вплив на фізичні можливості людського організму. Особливо, коли ця робота продовжується тривалий час, здобувається справжня оцінка всього виробництва та його ризиків, що також входить у розуміння сутності розсадницької справи. Але ніщо так не радує, як досягнення головної цілі практики – набуття навичок та завершення необхідного обсягу роботи.

Фото на згадку. Студенти факультету плодоовочівництва, екології і захисту рослин по завершенню роботи.

Навчання продовжується і у цих студентів по-переду наступні фахові досягнення, а курс «Розсадництво» та практика з окулірування чекає наступних здобувачів цієї цікавої справи…

Роман БУЦИК