Меню
Остання редакція: 01 листопада 2019

Після практичного заняття – культурна краєзнавча програма біля історичної пам’ятки «Садиба Даховських»

24 жовтня 2019 року студенти-магістранти 21м-с та 21м-зг груп та викладачі кафедри плодівництва і виноградарства факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського національного університету садівництва відвідали архітектурно-ландшафтну пам'ятку XIX століття – «Садибу Даховських».


На зворотньому шляху з господарства «Виноградар-Умані», де відбулося практичне заняття з навчальної дисципліни «Сучасні технології в садівництві та виноградарстві», ми заїхали в село Леськове Монастирищенського району Черкаської області.

Як виявилося, у цьому невеликому селі знаходиться архітектурно-ландшафтна пам'ятка XIX століття «Садиба Даховських», на території якої збережено вражаючу неоготичну будівлю Леськовський палац.

Як ми дізналися, творцями цього маєтку є чотири покоління польських поміщиків Даховських, які володіли Леськовим і навколишніми селами з 1770-х років до 1917 року. Садиба займає 85 гектарів землі. У її комплекс входить замок Даховських, листяний парк на лівому березі річки Конелка і хвойний ліс, гребля, завдяки якій створений ставок, водосховище і сад. У радянські часи палацову будівлю було віддано санаторію, а далі вона перейшла до військового відомства. В результаті таких змін була побудована триповерхова адміністративна споруда, а в колишній стайні добудували другий поверх. У залах замку розташовувалися склади, а по всій території зникли чудові алеї і доріжки з квітами. 

Цікавим виявився той факт, що створюючи неповторний архітектурний ансамбль, Даховські спиралися на дизайн парку «Софіївка» в Умані. Палац відбудований у стилі тюдоровської готики, так як господарі були палкими шанувальниками англійського стилю і культури. Леськовський палац являє собою англійський середньовічний замок з червоної цегли. Центральним елементом композиції є квадратна башта – донжон – в оточенні круглих і багатокутних зубчастих веж. Інтер'єри у свій час були багато прикрашені живописними полотнами і скульптурою. Садиба Даховських в селі Леськове вражає суворістю, але у той же час і витонченістю архітектури. Поруч знаходиться озеро з «островом любові», що розділяє парк. 

Ландшафтно-архітектурний комплекс «Садиба Даховських» знаходиться в селі Леськове, що за 5 км від райцентру Монастирище Черкаської області. Сюди дістатися можна як громадським транспортом, так і власним автомобілем.

Ми вдячні професору Олександру Мельнику та колективу кафедри плодівництва і виноградарства за здійснення чудової навчальної і краєзнавчої програми. Дякуємо! 


 

 

Яна Решетняк, магістрантка, 21м-зґ 

Фото – Ольга Шарапанюк,

Ольга Бобик