Меню
Остання редакція: 28 листопада 2019

Практичне заняття зі згортання та розгортання протиградової сітки в саду голландського типу

29 вересня 2016 р. на демонстративній ділянці  в яблуневому саду голландського типу студенти-спеціалісти  та магістранти факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин взяли участь у практичному занятті зі згортання градозахисної сітки.

Дана ділянка кілька років тому була створена за сприяння австрійської фірми «Frustar» та польської – «Elkner», які презентували кафедрі плодівництва і виноградарства всі потрібні матеріали для встановлення протиградової сітки. Градозахисною сіткою було накрито фрагмент саду голандського типу закладеного в 1995 р. Активну участь у встановленні градозахисної сітки взяв випускник аспірантури Макар Терещенко.

Започатковані свого часу дослідження росту і плодоношення дерев яблуні залежно від утримання ґрунту в міжряддях і пристовбурних смугах та удобрення азотом продовжує аспірант Юрій Мельник із сортом Джонаголд Вілмута.

Останнім часом через швидку зміну клімату стає потрібним захист врожаю від несприятливих умов зовнішнього середовища, а саме: сильного дощу, інтенсивного сонячного освітлення, пошкодження птахами і комахами та градобою. Все частіше в більшості садівничих регіонів країни трапляється пошкодження садів градом. Випадання граду передбачити важко, а наслідки градобою фатальні – знищується врожай і сильно пошкоджуються листя та гілки.

У зонах із підвищеною небезпекою випадання граду облаштовують градозахист. Середня вартість встановлення градозахистних конструкцій коливається від 13 до 18 тисяч євро на один гектар (вищі затрати для меншої площі).

Після детального інструктажу щодо особливості технології згортання та розгортання протиградової сітки та в співпраці з аспірантом студенти виконали необхідні операції.

Саме цим вирізняється «уманська школа садівництва», випускники якої володіють теорією та практичними навичками з передових технологій ефективного вирощування плодів.

 

Юрій Мельник,
аспірант кафедри плодівництва і виноградарства
(фото автора)