Меню
Остання редакція: 27 вересня 2019

Практичне заняття у черешневому саду ТОВ «Уманська фруктова компанія»

12 вересня 2019 року студенти-магістри 21-мс, 21-м-зг, 21дф-с груп  факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського національного університету садівництва в рамках програми вивчення навчальної дисципліни  “Сучасні технології в садівництві та виноградарстві” відвідали черешневий сад підприємства ТОВ “Уманська фруктова компанія”.

 Здавалося б, черешня – культура для вітчизняних садів традиційна, але в промислових масштабах в Україні її вирощують мало. А в Уманському районі черешня – взагалі рідкісне явище: її саджають хіба що на приватних садибах у кількості лічених дерев.

 Отже, сімейне підприємство ТОВ «Уманська фруктова компанія» зробило ставку на виробництво черешні європейських сортів за найновішими технологіями з прицілом на експорт свіжої продукції. У 2017 році було закладено 10 гектарів саду біля Умані, минулого року досадили ще декілька. Сьогодні в господарстві налічується 17 гектарів черешні.

 

" – Європі потрібна якісна та смачна черешня. Українці звикли до певних смаків, але черешня, яку їдять у нас, трохи відрізняється від того, що пропонують європейські постачальники. Тому ми посадили дуже популярні в Європі сорти – Кордію та Регіну. Плоди у цих дерев великі та звичні за смаком і кольором для європейців, – розповіла Оксана ГОРДІЙ, керівник проекту черешневого саду ТОВ «Уманська фруктова компанія». – Ми обрали саме середньопізні та пізні сорти черешні, бо ранні сорти через заморозки піддаються додатковим ризикам. Сад посадили на придатному для черешні ґрунті: на цьому місці колись був яблуневий сад, який викорчували, а потім ми вирощували на цій плантації соняшник та кукурудзу. Як свідчить лабораторний аналіз ґрунту, ця земля задовольняє вимоги черешні."

Шість гектарів у господарстві сформували за системою UFO: гілки дерев спрямовують під кутом 45 градусів. У цього методу формування дерев є ще одна назва – "драпо", що в перекладі з французької означає «прапор». Його застосовують передусім для декоративних насаджень. Не можна сказати, що ця система гірша або краща, просто дерева в саду формуються по-іншому з певними очікуваннями щодо підвищення продуктивності насаджень.

 Після завершення екскурсії, студенти власноруч виконали завдання по мульчуванню ґрунту кокосовою стружкою. Щоб, так би мовити, відчути складність виконуваної роботи, що в покладається на плечі господарів і працівників цього саду.

 Ми вдячні професору Мельнику О. В., Оксані Гордій та колективу кафедри плодівництва та виноградарства за організацію та здійснення такого заходу. Адже, проведення практичних занять на виробництві дозволяє нам, як майбутнім спеціалістам галузі, ширше поглянути на проблеми ведення садівництва і зосередитися на поглиблені навиків під час свого теоретичного і практичного навчання в Уманському НУС.

 

 


 Валерій Скрипніченко, магістрант, 21м-с група

Фото - Ольга Шарапанюк