Меню
Остання редакція: 01 жовтня 2019

Практичне заняття у сливовому та грушевому садах ТОВ «БІО ПРОДУКТ 1»

Магістранти 21м- і 21м-зґ в ТОВ «БІО ПРОДУКТ 1»
Магістранти 21м- і 21м-зґ в ТОВ «БІО ПРОДУКТ 1»

26 вересня 2019 року студенти-магістранти 21м-с та 21м-зг груп факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського національного університету садівництва в ході вивчення дисципліни «Сучасні технології в садівництві та виноградарстві» відвідали сливовий та грушевий сади ТОВ «БІО ПРОДУКТ 1».

Підприємство ТОВ «БІО ПРОДУКТ 1» було зареєстроване в 2014 році. Вид діяльності - вирощування зерняткових, кісточкових та горіхоплідних культур задля отримання свіжої продукції, та часткове вирощування садивного матеріалу плодових культур для власних потреб.

 

 

Попри похмуру дощову погоду на вулиці, нас студентів-магістрантів 21м-с та 21м-зг груп факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського національного університету садівництва не налякала дана ситуація! Тому ми, під егідою викладачів кафедри плодівництва та виноградарства Мельника О.В., Майбороди В.П. та Шарапанюк О.С. всі вирушили в садівниче господарство.

Розпочавши практичне заняття на місці, професор Мельник О.В. заохочував до дискусії та обговорення цілого ряду питань з розташування саду, його конструкції, вибір господарем саду сорто-підщепного комбінування, типів шпалер та основних агротехнічних заходів, що проводяться в саду. Доцент Майборода В.П. акцентував увагу магістрантів на ніби то й простих речах, однак що можуть завдати збитків в утримуванні саду.

 

 

Практичне заняття супроводжувалося конкретними діями. Так, студентами було визначено схему садіння саду, обговорено як саме була побудована програма формування крони в насадженнях сливи, детально обговорювалися питання краплинного зрошення, облаштування опорних елементів - шпалери та індивідуальних опор в саду, і в тому числі – обробіток ґрунту в пристовбурній смузі за допомогою автоматичної фрези.

 

Після цього було ознайомлення з наявною технікою в господарстві. Серед них - механізми від італійських брендів - фрези FALCONERO, подрібнювача гілок DELEX, та обприскувач польського виробництва TAJFUN. Акцент професор Мельник О.В. наводив на наявних садових оприскувачах, фрезі для обробітку ґрунту, індивідуальній опорі типу бамбук, сталевому дроті шпалери та мінітракторі.

Дане практичне заняття, як і попередні, є цікавими для наших студентів, бо ж бачимо безпосередньо перед собою - майбутніми господарами своїх садів в різних куточках України - помилки практикуючих садівників, щоб уникнути невдач, та досягти перемог у вирощуванні плодової продукції.

Хотілось би виразити вдячність викладачам кафедри плодівництва та виноградарства за організацію даного практичного заняття. Тому що, викладачі нашої кафедри дають глибокі знання кожному студентові в галузі плодівництва. Надіємося, що цікаві подорожі не будуть обмежуватися лиш славнозвісними Черкащиною та Вінниччиною.

А ще, чекаємо нових здобувачів садівничого ремесла вже у своїх майбутніх садах! ;)


 Юрій Литвиненко, магістрант, 21м-с

Фото - Ольги Шарапанюк та Володимира Майбороди