Меню
Остання редакція: 31 жовтня 2019

Практичне заняття у винограднику господарства «Виноградар-Умані»

Магістранти 21м- і 21м-зґ в господарстві «Виноградар-Умані»
Магістранти 21м- і 21м-зґ в господарстві «Виноградар-Умані»

24 жовтня 2019 року студенти-магістри 21-мс, 21-м-зг груп та викладачі факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського національного університету садівництва відвідали господарство «Виноградар-Умані», що поблизу м. Христинівка


Виноград називають ягодою життя, оскільки це не тільки смачна ягода, а й джерело вітамінів. Але вирощування винограду не проста справа. І ті, хто не пошкодують сил і старань – досягають відмінних результатів. Господарство Дарика Маргаряна є тому прикладом.

Виноградник був закладений у 2014 році різноманітними столовими та технічними сортами, а саме: Аркадія, Лівія, Восторг ідеальний, Оригінал, Велес, Преображення, Кишмиш Юпітер та інші. Вирощують виноград за традиційною технологією у відкритому ґрунті, а також у теплиці. Дуже зацікавило нас вирощування даної культури саме у закритому ґрунті. У теплиці насадження захищені від граду, вітру, морозу, ос, мух… До того ж, у тепличних умовах виноград на два тижні скоріше достигає. Звісно, це досить затратна справа, проте, за словами пана Дарика, врожай та його якість покривають витрати.

 

Не дивлячись на закінчення сезону, з дозволу власника господарства, ми мали змогу скуштувати смачний виноград.

Поряд з виноградником у теплицях вирощується суниця на грядах, і окрема теплиця на гідропоніці. Тут студенти виконали практичне завдання з видалення квітконосів та сухого листя в насадженнях, так як це обов’язковий елемент осіннього догляду за суницею.

 

Поїздка в дане господарство переконала нас в тому, що в умовах Черкащини можна успішно займатись вирощуванням винограду.

 

 Хочемо подякувати професору Мельнику О.В., власнику господарства пану Дарику Маргаряну і колективу кафедри плодівництва та виноградарства за організацію виїзного практичного заняття з дисципліни «Сучасні технології в садівництві та виноградарстві» та можливість на власні очі побачити перспективи вирощування винограду в нашій місцевості і не тільки. Безсумнівно, ця поїздка надихнула кожного з її учасників на власний саморозвиток у галузі садівництва. Дякуємо!

 


 

Оля Бобик, магістрант, 21м-с

 Фото – Олександри Полуніної