Меню
Остання редакція: 29 вересня 2020

Практичне заняття в насадженнях лохини і жимолості їстівної в ТОВ "Агроплант"

Студенти 21м-с, 21м-зґ, 31-с в ТОВ «Агроплант»
Студенти 21м- і 21м-зґ в ТОВ «Агроплант»

15 вересня 2020 року студенти-магістранти 21-мс, 21-мзґ груп та студенти третього курсу факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин під керівництвом викладачів кафедри плодівництва і виноградарства Уманського НУС В. П. Майбороди та О. С. Шарапанюк, відвідали господарство ТОВ "Агроплант", що знаходиться в селі Юрківка Уманського району Черкаської області.

Підприємство ТОВ «Агроплант» було зареєстроване в 2005 році. В обробітку господарства – 1420 га ріллі. Спеціалізацією виробництва  є вирощування зернових і технічних культур. В структурі посівних площ зернові культури займають 66%, технічні культури - 31%. Поряд із традиційною галуззю рослинництва, керівник ТОВ «Агроплант»  розпочав та успішно реалізовує розвиток альтернативних видів сільськогосподарського виробництва.

У господарстві нас радо зустрів і провів екскурсію по сучасному ягіднику агроном господарства А. С. Дорожинський. Він презентував приклад успішного господарства з вирощування ягідних культур, а саме лохини та жимолості їстівної. Для нас студентів приємним було ще й те, що Артур Сергійович також навчався на факультеті плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського національного університету садівництва.

У свою чергу він розповів про початки закладання такого насадження, та подальше введення їх у експлуатацію, що стало в нагоді для студентів магістрантів, адже попереду на нас чекає курсовий проект, де можна використати вдалий приклад господарювання в ягідництві.

Ми дізналися, що у 2017 році в ТОВ «Агроплант» було проведено розбивку площі під ягідники та будівництво обладнання для поливу лохини. У 2018 році закладено ягідники лохини та чорниці на площі 6,11 га. Територія, яка ще два роки тому була засмічена будівельним сміттям, сьогодні постала прекрасними насадженнями лохини на площі 5,5 га, та жимолості їстівної – на порівняно невеликій площі 0,6 га.

Студентів зацікавило, як ягідні культури, яким непритаманні наші агрокліматичні умови, можуть давати гарний урожай на Черкащині. То ж пан Артур поділився цим секретом – правильний підбір сортів, вдала система зрошення і живлення та професійна обрізка кущів може дати гарні результати навіть у наших кліматичних умовах.

Згадуючи кущі лохини у Фінляндії, які не перевищували висоту 20 см, а ягоди були дрібніші від ягід бузини, то лохина в цьому господарстві радує око. Де з одного куща можна зібрати від 270 г ягід, що в декілька разів скорочує енергозатрати робочих, які працюють у період збору лохини і можуть за день збирати по 50 кг і це тільки одна людина може досягнути такого результату.

Також хотілось відзначити утримання міжрядь і взагалі всього насадження у чистому від бур'янів стані, що, на думку викладача кафедри плодівництва Шарапанюк Ольги Сергіївни, рідко зустрінеш у господарствах вищого рівня. Але у ТОВ «Агроплант» слідкують за чистотою, порядком і тому можуть похвалитися прикладом успішного господарювання із вирощуванням ягід лохини та жимолості.

На при кінці екскурсії директор ТОВ «Агроплант» Мордач Олександр Андрійович поділився планами на майбутнє. Зокрема він повідав про те, що поряд з уже реалізованими інвестиційними проектами з вирощування кролів і качок за сучасними технологіями, що поширюються під брендами «Наш кріль» та «Наша качка», у 2020 році від першого врожаю з ягідників розпочато повноцінний запуск бренду «Наша ягідка».

Дякуємо за чудову нагоду побувати в успішному господарстві Уманщини, де розвивають промислове ягідництво, директору ТОВ «Агроплант» Мордачу О. А., доценту Майбороді В. П. та викладачкам Шарапанюк О. С., Дрозд О. О., а також за цікаву і насичену екскурсію агроному-садівникові А. С. Дорожинському.

 

Бажаємо вам наснаги, стрімкого розвитку вашого господарства і розширення площі!

 


 Вікторія Сигидюк, магістрантка, 21м-с

Фото - Ольги Шарапанюк та Володимира Майбороди