Меню
Остання редакція: 29 жовтня 2019

Практичне заняття з інтенсивних технологій вирощування ягідних культур

11 жовтня 2019 року студенти-магістранти 21м-с та 21м-зг груп та викладачі факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського національного університету садівництва відвідали господарство Євгена Рибчака та мали змогу дізнатися про новітні інтенсивні технології вирощування ягідних культур.

Щоб подивитися роботу ідеального ягідного господарства необов'язково їхати  закордон. У селі Молодецьке Маньківського району Черкаської області розкинулися зразкові плантації малини та суниці. Це – особисте селянське господарство Євгена Рибчака, колишнього випускника нашого університету, дипломника кафедри плодівництва і виноградарства (науковий керівник - доцент Лора Степанівна Обіход), який не робив секретів зі своєї справи та із задоволенням поділився з нами досвідом ведення плодівничого господартва.

 

 

Усі люблять суницю та малину - прекрасні і смачні ягоди, поширені практично всюди. Їх цінують за відносну невибагливість і високу врожайність. Щорічно попит на ці ягідні культури в Україні, як і ціни, збільшується на 30-50%. Це дозволило багатьом садівникам - любителям почати свій бізнес і отримувати від улюбленої роботи не тільки задоволення, але і реальні гроші. Так і у випадку Євгена Рибчака.

 Частина рослин полуниці ОСГ у теплицях, так Євгеній Рибчак оберігає ягоди від небажаних природних явищ, отримує ранні врожаї, адже перші ягоди завжди мають більш високу ціну.

 Щодо малини, то її спочатку розмножують кореневими і зеленими живцями в касетах, для цього в господарстві є невелике розсадне відділення, а потім висаджують у відкритий грунт і продовжують вирощування на шпалері.

 На даний момент в господарстві вирощують голландські, американські та англійські ремонтантні сорти суниці та малини. А малину - ще й на шпалері.

Під час перебування в господарстві ми, магістранти 21м-с та 21м-зґ груп попрактикувалися в обрізуванні кущів малини та збиранні останнього врожаю малини ремонтантних сортів.

 Тож ми студенти, майбутні фахівці в галузі садівництва, запевняємо - такі практичні заняття-екскурсії піднімають дух і ми побачили, що, незважаючи на всі кризи і катаклізми, в Україні можна працювати і бути досить успішним.

 Щиро вдячні керівнику нашої делегації професору Мельнику О.В., Євгенію Рибчаку та колективу кафедри плодівництва та виноградарства за організацію та можливість розширювати свої практичні навички в галузі садівництва.

 


Аліна Ваховська, магістрантка, 21м-зґ

Фото - доцент Володимира Майбороди