Меню
Остання редакція: 03 березня 2020

Практичне заняття з розсадництва "Закономірності проходження регенерації"

Студенти під час дослідження регенераційної здатності плодових рослин
Студенти під час дослідження

У лютому 2020 року студенти 11к-с та 21-с груп факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин під час лабораторних робіт з навчальної дисципліни "Розсадництво" заклали та провели експеримент "Закономірності проходження регенерації".

Задля засвоєння основ розмноження плодових рослин студенти заклали лабораторний дослід. Вивчали залежність регенераційної здатності здерев’янілих стеблових живців смородини, порічок і айви від метамерності стебла та способу стимулювання обкорінення.

Живці помістили у сприятливе середовище - волога, температура. Встановили графік проведення обліків - через сім діб, через 14 діб, через 21 добу.

У визначені терміни студенти обох груп провели обліки результатів регенерації.

Під час обліків враховували характер прояву регенерації шляхом утворення окремих тканин чи органів рослини:
утворення калюсу, формування зачатків коренів, місце появи коренів, проростання бруньок, черговість і інтенсивність проходження регенерації кореневої системи і надземної частини.

У підсумку під час лабораторного заняття студенти отримали уявлення про здатність різних груп плодових рослин до регенерації, переконалися у відмінностях перебігу регенерації різних органів рослин від метамерності стебла та способу стимулювання коренегенезу, здобули навичків із способів покращення регенерації кореневої системи та надземної частини.


 Володимир Майборода, доцент кафедри плодівництва і виноградарства,

Фото автора