Меню
Остання редакція: 31 травня 2024

Слово про Петра Захаровича Шеренгового

Випускник Уманського сільськогосподарського інституту, кандидат біологічних наук Петро Захарович Шеренговий (1924—2016) присвятив своє життя садівництву, зокрема створенню нових сортів ягідних культур. На його рахунку десятки сортів чорної смородини, порічки, суниці та інших плодових культур.

Народився в селі Бужанка Лисянського району Черкаської області, з відзнакою закінчив Звенигородський сільськогосподарський технікум і без вступних іспитів став студентом плодоовочевого факультету Уманського сільгоспінституту. З 1953 р. завідував Решетилівською плодово-ягідною сортодільницею, з 1959-го аспірант-заочник Української сільськогосподарської академії (тепер НУБІП). Захистив дисертацію «Септоріоз чорної смородини і підвищення стійкості рослин до хвороби», розробив теоретичні основи селекції та започаткував створення імунних до грибних хвороб сортів смородини.

З 1972 р. завідував відділом плодоовочевих культур Державної комісії з сортовивчення, з 1976-го — директор Української центральної лабораторії з якісної оцінки сортів, а з 1984-го старший науковий співробітник Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Автор близько 300 наукових праць і 9 винаходів, сортів абрикоса, аґрусу, аличі, вишні, груші, малини, ожини, персика, порічок, сливи, смородини чорної й золотистої, суниці, черешні та яблуні, 19 з яких занесено до Реєстру сортів рослин України.

30 травня 2024 року співробітники кафедри плодівництва і виноградарства УНУС взяли участь (онлайн) у науково-практичній конференції «Садівництво: сучасний стан та перспективи розвитку» присвяченій 100-річчю від дня народження П. З. Шеренгового. Організатором заходу виступила кафедра садівництва НУБІПу (завідувач — доцент Борис Мазур). У роботі конференції взяли участь науковці, аспіранти, здобувачі освітніх рівнів вищої освіти, представники бізнесу та виробництва.

  

Роман Яковенко, Олександр Мельник