Меню
Остання редакція: 16 жовтня 2024

Слово про професора Григорія Костянтиновича Карпенчука

Випускник Уманського сільськогосподарського інституту, професор кафедри плодівництва та виноградарства, Заслужений працівник вищої школи Григорій Костянтинович Карпенчук (1928–1994) присвятив своє життя вихованню фахівців-садівників.

 Народився в селі Лука-Мовчанська на Вінниччині, у Вишнянському сільськогосподарському технікумі на Львівщині здобув спеціальність агронома-плодоовочівника і став студентом плодоовочевого факультету Уманського сільгоспінституту, який з відзнакою закінчив у 1954 році.

 Далі працює старшим викладачем кафедри організації та економіки с.-г. виробництва, а в 1959-64 рр – деканом факультету заочного навчання. Захистив кандидатську дисертацію, присвячену застосуванню добрив у садах, запропонував пошарове їх внесення залежно від залягання активних коренів.

 З 1964 р. старший викладач і доцент кафедри плодівництва, у 1968-70-х – проректор з наукової роботи, з 1974-го старший науковий співробітник, а з 1976-го – завідувач кафедри плдодівництва і виноградарства. На цій посаді Григорій Костянтинович плідно пропрацював 16 років: упорядкував кафедру, вдосконалював навчальний процес, організував кафедральну наукову лабораторію, розширював зв'язки зі спорідненими закладами у країні і за рубежем.

 За його рекомендацією та дякуючи наполегливості в навчально-дослідному господарстві запроваджено раціональне обрізування дерев, закладені інтенсивні яблуневі сади, насадження кісточкових і горіхоплідних культур.

 У 1984 р. побачила світ капітальна праця Г. К. Карпенчука "Спеціальне плодівництво" – підручник, де з максимальною повнотою викладено технологію вирощування основних зерняткових, кісточкових, ягідних і горіхоплідних культур.

 Світла пам'ять про Григорія Костянтиновича – фахівця-плодовода, людину з енциклопедичними знаннями в галузі садівництва, прекрасного педагога – у серцях всіх, хто його знав.

 

Колектив кафедри плодівництва та виноградарства.