Меню
Остання редакція: 14 жовтня 2024

Сучасні садівничі технології на Уманщині: кісточкові культури (виїзні заняття аспірантів)

У вересні жовтні 2024 року аспіранти кафедри плодівництва і виноградарства знайомилися з вирощуванням кісточкових плодових культур в Уманській фруктовій компанії, фермерському господарстві "Краснопілка КПВ" в однойменному селі, ТОВ "ВКФ Октан", що на околиці села Кочержинці, та у садівничому господарстві родини Заріцьких поблизу Ладижинки.

Агрономи Уманської фруктової компанії розповіли про особливості цьогорічного сезону вирощування черешень, зокрема про потребу в захисті насаджень від весняних заморозків й атмосферних опадів під час достигання врожаю, та продемонстрували квартал саду з механічним (контурним) обрізуванням дерев.

Керівник ФГ "Краснопілка КПВ" Петро Карачун повідомив про створення сучасних насаджень черешні і сливи на околиці села Краснопілки Уманського району й ознайомив з особливостями закладання саду, вирощування плодів та реалізацією продукції.

Співзасновник ТОВ "ВКФ Октан" Олександр Семененко надав інформацію про пріоритети у створенні сучасного плодового саду й ознайомив з особливостями закладання насаджень, вирощування, зберігання та реалізацію плодів сливи.

Випускник аспірантури УНУС Максим Заріцький висвітлив особливості вирощування і збуту плодів кісточкових культур у сучасному садівничому комплексі родини Заріцьких та детально ознайомив з вирощуванням саджанців черешні на слаборослих клонових підщепах.

Агроном Роман Торбан (крайній справа) демонструє результат контурного обрізування дерев черешні в Уманській фруктовій компанії.

В інтенсивному насадженні черешні ТОВ "Краснопільське".

Випускник УНУС агроном Петро Семенюк демонструє автоматизовану систему зрошення ТОВ "Краснопільське".

 Насадження сливи ТОВ "Краснопільське", закладене саджанцями "кніп-баум", з підкроновим дрібнодисперсним дощуванням.

У плодоносному насадженні сливи ТОВ "ВКФ Октан.

 З Максимом Заріцьким (крайній справа) у полі підщеп черешні Гізела 6.

Висловлюємо вдячність Максиму Заріцькому і керівникам ТОВ "Уманська фруктова компанія" Оксані Гордій,  ТОВ "ВКФ Октан" Олександру Семененку та ФГ "Краснопілка КПВ" Петру Карачуну за можливість ознайомитися з прогресивними елементами сучасних технологій вирощування кісточкових плодових культур та проведення практичних занять з аспірантами в умовах виробництва.   

Олександр Мельник

(фото автора і Миколи Кирієнка)