Меню
Остання редакція: 04 жовтня 2024

Сучасні садівничі технології на Уманщині: зерняткові культури (виїзні заняття аспірантів)

У вересні жовтні 2024 року аспіранти кафедри плодівництва та виноградарства знайомилися з вирощуванням яблуні і груші в ТОВ "ВКФ Октан", що на околиці села Кочержинці, та у садівничому господарстві родини Заріцьких поблизу Ладижинки.

Співзасновник ТОВ "Октан" Олександр Семененко розповів про пріоритети у створенні сучасного плодового саду й ознайомив з особливостями закладання насаджень і вирощування, зберігання у регульованому газовому середовищі (РГС) та реалізацією яблук сортів Гала, Голден Делішес, Голд Чіф, Ренет Симиренка, Чемпіон.

З Олександром Семененком (у центрі) в кварталі яблуні.

Садівниче господарство Заріцьких заснував випускник Уманського НУС Ігор Андрійович Заріцький, справу батька продовжив Максим – випускник аспірантури УНУС, який своєму професійному становленню завдячує також практикою та візитам у садівничі господарства Західної Європи. Максим заснував компанію «High Garden Україна» (садовий центр) та є співзасновником консалтингового агентства «Garden Angels Consult Group»  (GAC Group).

У сучасному садівничому комплексі родини Заріцьких вирощують літніх сорти яблук і груш, а також саджанці цих культур. З метою економії води, грунт зазвичай мульчують соломою зернових колосових культур.За результатами господарювання й активного запровадження сучасних технологій, господарство Заріцьких є лабораторією садових інновацій у вирощуванні яблуні і груші на Уманщині.

З Максимом Заріцьким (перший зліва) у кварталі грушевого саду

з інноваційним формуванням дерев.

Дискусія щодо формування крони дерев груші.

У кварталі яблуні з формуванням мультилідерної крони.

Висловлюємо вдячність випускнику УНУС Максиму Заріцькому і керівнику ТОВ "ВКФ Октан" Олександру Семененку за можливість ознайомитися з прогресивними елементами сучасних технологій вирощування зерняткових плодових культур та проведення практичного заняття в умовах виробництва.   

Олександр Мельник

(фото автора та Євгена Люльки)