Меню
Остання редакція: 26 вересня 2023

Сучасні технології в садівництві Уманщини (матеріали виїзного заняття)

У третій декаді вересня 2023 року докторанти кафедри плодівництва і виноградарства ознайомились зі станом насаджень садівничого господарства Заріцьких (попередній візит відбувся напровесні цього сезону).

Це сучасний садівничий комплекс поблизу села Ладижинка, що включає вирощування яблук, груш, малини, ожини, чорної смородини і порічок, а також саджанців плодових і ягідних культур. Перевагу надають сучасним «ринковим» сортам, вирощують також ранньолітні груші власної селекції. З метою економії використання води, грунт зазвичай мульчують соломою зернових колосових культур.

Господарство заснував Ігор Андрійович Заріцький ─ випускник Уманського НУС, а його справу продовжив Максим, який своєму професійному становленню завдячує навчанню в УНУС, практикою та візитам у садівничі господарства країн Західної Європи. Своєю чергою, Максим Заріцький заснував сімейну компанію «High Garden Україна» (садовий центр) й є співвласником консалтингового агентства «Garden Angels Consult Group»  (GAC Group).

За результатами господарювання й активному запровадженню сучасних технологій, господарство Заріцьких є лабораторією інновацій у вирощуванні плодів та ягід в регіоні.

Обговорення особливостей вирощування і збуту садовини (зліва – направо: Максим Заріцький, докторант Вітор Космідайло, засновник господарства Ігор Андрійович Заріцький, докторанти Олександр Ларіонов та Олег Литвиненко).

 

 

Насадження ранньолітньої груші власної селекції (справа - після літнього обрізування). 

 

 

Малина сорту Глен Емпл на шпалері без поливу з мульчуванням соломою. 

 

Плантація ожини безколючкової очікує на встановлення шпалери.

 

  

Результат першого року формування мультилідерної крони груші.

 

 

У полі сіянців і вирощені саджанці абрикосу (справа).

 

Саджанці зерняткових культур у другому полі розсавдника.

 

Яблуня перспективного ранньолітнього сорту Пірос з кроною "Бі-баум".

 

 

Чергова інновація - яблуня сорту Пірос з мультилідерною кроною

 

Фрагмент новоствореної шпалери для чергового фрагменту саду.

Висловлюємо вдячність Ігору та Максиму Заріцьким за можливість ознайомитися з інноваціями у вирощуванні плодових і ягідних культур та сприяння проведенню виїзного заняття. Цікаво було також дізнатися про напрямки подальшого розвитку господарства у сучасних ринкових умовах.

 

Використані джерела:

https://plodo.udau.edu.ua/ua/novini/innovacijni-tehnologii-v-sadivnictvi-umanshhini-materiali-viiznogo-zanyattya.html

https://www.facebook.com/HighGardenUkraine/

Олександр Мельник (фото автора).