Меню
Остання редакція: 17 листопада 2024

Сучасний черешневий сад на Уманщині (виїзне практичне заняття)

24 березня 2023 року аспіранти кафедри плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва знайомилися з досвідом вирощування черешні в ТОВ «Уманська фруктова компанія», що поблизу тепличного комбінату на південно-західній околиці міста

У кварталі черешневого саду (зліва-направо): Олег Литвиненко, Володимир Кукуруза, агроном Роман Торбан та Віктор Космідайло

 

Агрономи компанії Наталія Клімова і Роман Торбан ─ випускники факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського НУС, ознайомили з особливостями закладання сучасних насаджень й ефективними способами вирощування якісних плодів черешні на слаборослій підщепі Гізела 5, зокрема з обрізуванням дерев, встановленням шпалери і протиградового захисту, краплинним зрошенням й удобренням з поливною водою (фертигація), захистом від заморозків тощо.  

 

Фертигаційна станція

 

Фрагмент системи краплинного поливу  молодого саду

 

Заснована у 2016 році, «Уманська фруктова компанія» (сімейне підприємство) вирощує якісну черешню смачних крупноплідних і транспортабельних сортів світової селекції. Перші десять гектарів закладено у 2017 році і тепер на 20 гектарах вирощують основні сорти Хертфорд, Регіна, Кордія і Тамара, а також Каріну, Мерчант і Самміт.

Частину саду забезпечено протиградовою сіткою, планується встановлення плівки для захисту врожаю від дощу. Захист від заморозків ведуть теплогенеруючим агрегатом Frostbuster F501.

Надкронові протиградові сітки

 

Перші партії продукції з торговою маркою «GordiyGarden» реалізовували в локальних магазинах Сільпо та Велмарт, через оптовиків і в роздріб, а в міру нарощування врожаю – у всеукраїнських мережах Сільпо, Metro Cash&Carry та інших. У минулому сезоні переважали плоди розміром 28-30 та 30-32 мм, а пізнього сорту Регіна – 32-34 мм.

 

Пройдено аудит й отримано міжнародний сертифікат GLOBALGAP, що підтверджує якість та безпечність продукції, й у 2022 році започатковано також виробництво різноманітних смаколиків – фруктових цукерок, черешневого варення, пряної і сушеної черешні та ін.

Квартал черешні з формуванням веретеноподібних крон (до обрізування)

 

Формування дерев за способом «драпо» (з французької  – прапор)

 

Верхівки дерев обрізують з платформи

 

Зрізи захищають водоемульсійною фарбою

 

Обрізану деревину подрібнюють фрезою

 

Учасники виїзного практичного заняття вдячні співзасновнику фірми – керівнику проєкту Оксані Петрівні Гордій за надання можливості ознайомитися з інноваційними технологіями вирощування черешні в сучасному підприємстві європейського рівня. 

 

Використані джерела:

https://gordiygarden.com

https://www.facebook.com/gordiygarden/

https://www.facebook.com/gordiygarden/videos/?ref=page_internal

 

 

Віктор Космідайло, Володимир Кукуруза аспіранти  11-дф-с групи

Фото авторів і з сайту компанії