Сучасний черешневий сад на Уманщині (виїзне практичне заняття)
24 березня 2023 року аспіранти кафедри плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва знайомилися з досвідом вирощування черешні в ТОВ «Уманська фруктова компанія», що поблизу тепличного комбінату на південно-західній околиці міста
У кварталі черешневого саду (зліва-направо): Олег Литвиненко, Володимир Кукуруза, агроном Роман Торбан та Віктор Космідайло
Агрономи компанії Наталія Клімова і Роман Торбан ─ випускники факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського НУС, ознайомили з особливостями закладання сучасних насаджень й ефективними способами вирощування якісних плодів черешні на слаборослій підщепі Гізела 5, зокрема з обрізуванням дерев, встановленням шпалери і протиградового захисту, краплинним зрошенням й удобренням з поливною водою (фертигація), захистом від заморозків тощо.
Фертигаційна станція
Фрагмент системи краплинного поливу молодого саду
Заснована у 2016 році, «Уманська фруктова компанія» (сімейне підприємство) вирощує якісну черешню смачних крупноплідних і транспортабельних сортів світової селекції. Перші десять гектарів закладено у 2017 році і тепер на 20 гектарах вирощують основні сорти Хертфорд, Регіна, Кордія і Тамара, а також Каріну, Мерчант і Самміт.
Частину саду забезпечено протиградовою сіткою, планується встановлення плівки для захисту врожаю від дощу. Захист від заморозків ведуть теплогенеруючим агрегатом Frostbuster F501.
Надкронові протиградові сітки
Перші партії продукції з торговою маркою «GordiyGarden» реалізовували в локальних магазинах Сільпо та Велмарт, через оптовиків і в роздріб, а в міру нарощування врожаю – у всеукраїнських мережах Сільпо, Metro Cash&Carry та інших. У минулому сезоні переважали плоди розміром 28-30 та 30-32 мм, а пізнього сорту Регіна – 32-34 мм.
Пройдено аудит й отримано міжнародний сертифікат GLOBALGAP, що підтверджує якість та безпечність продукції, й у 2022 році започатковано також виробництво різноманітних смаколиків – фруктових цукерок, черешневого варення, пряної і сушеної черешні та ін.
Квартал черешні з формуванням веретеноподібних крон (до обрізування)
Формування дерев за способом «драпо» (з французької – прапор)
Верхівки дерев обрізують з платформи
Зрізи захищають водоемульсійною фарбою
Обрізану деревину подрібнюють фрезою
Учасники виїзного практичного заняття вдячні співзасновнику фірми – керівнику проєкту Оксані Петрівні Гордій за надання можливості ознайомитися з інноваційними технологіями вирощування черешні в сучасному підприємстві європейського рівня.
Використані джерела:
https://www.facebook.com/gordiygarden/
https://www.facebook.com/gordiygarden/videos/?ref=page_internal
Віктор Космідайло, Володимир Кукуруза аспіранти 11-дф-с групи
Фото авторів і з сайту компанії