Меню
Остання редакція: 16 лютого 2024

В Уманському НУС стартувала навчальна практика з обрізування плодових насаджень

Досвідчені садівники знають, що обрізування дерев навесні — необхідна процедура.

В інтенсивному саду формування й обрізування направлене на досягнення раннього плодоношення, яке в свою чергу гальмуватиме подальше збільшення габаритів дерев й утримуватиме крони у відведеному схемою садіння просторі.

Якщо раннього плодоношення з якихось причин досягнути не вдалося, дерева зберігатимуть високу ростову активність, що призведе до надмірного загущування та погіршення світлового режиму в кроні.

Правильна та своєчасна обрізка дерев весною дозволяє омолодити сад, а ще – рослини будуть сильнішими та витривалішими. Це зумовлено тим, що під час обрізування видаляються слабкі, хворі та погано розвинені гілки, а здорові та сильні отримують більше необхідних поживних речовин. Обрізування підвищує врожайність, стимулює ріст нових гілок. Ця процедура виконується з року в рік.

 Кажуть, краще один раз побачити, ніж 10 раз почути, тому досвідчені викладачі уманського НУС продемонстрували та навчили студентів спеціальності «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» та «Захисту і карантину рослин» 2 та 3 року начання: як правильно обрізувати плодові дерева весною, щоб їм не нашкодити та отримати максимальний ефект.

Інна КУЧЕР