Меню
Остання редакція: 10 вересня 2025

Важливий етап наукових досліджень аспірантів кафедри плодівництва і виноградарства

Фундаментальні дослідження науковців включають вагомий етап, який полягає у визначенні важливої складової продукційного процесу плодових культур – урожайності. Своєчасне визначення знімальної стиглості плодів є запорукою довготривалого їх зберігання. Досвідчений керівник садівничого підрозділу університету Роман ДЛУГОБОРСЬКИЙ у тісній співпраці з професором кафедри харчових технологій Іриною ЗАМОРСЬКОЮ завдяки моніторингу стадій дозрівання плодів систематично впродовж останніх років визначають термін оптимального збору плодів яблуні та груші. Завідувач кафедри плодівництва і виноградарства та науковий керівник аспірантів Роман ЯКОВЕНКО організовує та бере участь у збиранні. Активно включились у виконання плану наукових досліджень аспіранти: Руслан ЧЕПУРНИЙ, який проводить дослідження за темою дисертації «Продуктивність молодих насаджень груші за різної щільності садіння дерев і застосування регулятора росту в Правобережному Лісостепу України»; Владислав ЛАБУНЕЦЬ, який визначає продуктивність яблуні залежно від оптимізованого азотного живлення; Володимир КУКУРУЗА, темою досліджень якого є «Продуктивність яблуні залежно від особливостей конструкції насаджень у Правобережному Лісостепу України»; Олег ЛИТВИНЕНКО досліджує формування крони та продуктивність імунних сортів яблуні в умовах Правобережного Лісостепу України; Ігор ЗАМОРСЬКИЙ проводить дослідження рівня продуктивності насаджень яблуні залежно від обрізування та позакореневого живлення.

 

Гарант ОНП «Садівництво та виноградарство»

третього рівня вищої освіти професор                                                                                                 Володимир ЗАМОРСЬКИЙ