Меню
Остання редакція: 23 лютого 2024

Великотоварний черешневий сад на Уманщині (виїзне практичне заняття)

21 лютого 2024 року викладачі й аспіранти Уманського національного університету садівництва вкотре знайомилися з крупнотоварним насадженням черешні в «Уманській фруктовій компанії»

Заснована у 2016 році, «Уманська фруктова компанія» вирощує якісну черешню смачних крупноплідних і транспортабельних сортів світової селекції. Розпочавши з перших десяти гектарів у 2017 році, тепер це одне з найбільших насаджень черешні в Україні. В саду переважають саджанці з бельгійського плодорозсадника "Depo" на карликовій підщепі Гізела 5, випробовуються також підщепи Гізела 6 та Гізела 12.

На 21-гектарній площі в основному вирощують сорти Хертфорд, Регіна, Кордія і Тамара, а також Каріну, Мерчант і Самміт. Переважають середньо- і пізньостиглі Кордія та Регіна, відповідно чеської та німецької селекції, врожай з яких збирають тоді, коли на ринку вже обмаль плодів черешні.

Роман Торбан ─ агроном господарства, випускник факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського НУС, ознайомив учасників заняття з особливостями закладання сучасних насаджень й ефективними способами вирощування якісних плодів черешні на слаборослій підщепі Гізела 5. Висвітлив особливості обрізування дерев, встановлення шпалери і протиградового захисту, краплинного зрошення й удобрення з поливною водою (фертигація), захисту від заморозків тощо.  

 

Про особливості догляду розповів агроном Роман Торбан (четвертий - справа)

 

Випускник УНУС Максим Заріцький продемонстрував обрізування дерев

 

 

Верхню частину крон обрізують з платформи (фото: Максим Заріцький)

 

 

Новозакладений квартал черешні з формуванням веретеноподібної крони

 

 

Нове насадження з формуванням крони за способом "драпо" (з французької - прапор)

 

Значну частину саду забезпечено протиградовою сіткою, розглядається можливість встановлення плівки для захисту врожаю від дощу. Захист від ранньовесняних заморозків ведуть спалюванням деревини у бочках, які розставляють у міжряддях, а також теплогенеруючим агрегатом Frostbuster F501. Для захисту від зимових пошкоджень штамби дерев білять водоемульсійною фарбою.

Надкронові протиградові сітки на зиму згортають над рядами дерев

 

 Обладнання для захисту саду від ранньовесняних заморозків  

Перші партії продукції з торговою маркою «Gordiy Garden» реалізовували в локальних магазинах Сільпо та Велмарт, через оптовиків і в роздріб, а в міру нарощування врожаю – у всеукраїнських мережах Сільпо, Metro Cash&Carry та інших. У минулих сезонах переважали плоди розміром 28-30 та 30-32 мм, а пізнього сорту Регіна – 32-34 мм.

Пройдено аудит й отримано міжнародний сертифікат GLOBALGAP, що підтверджує якість та безпечність продукції. Оскільки на ринку відсутня продукція мелітопольської черешні, експортувати уманську продукцію поки що не було сенсу, бо існує попит на ринку України. Крім того, існує ще одна перепона з тривалим проходженням кордону, а черешня – це продукція, яка досить швидко псується.

У 2022 році започатковано також виробництво різноманітних смаколиків – фруктових цукерок, черешневого варення, пряної і сушеної черешні та ін.

Учасники виїзного практичного заняття вдячні співзасновнику фірми – керівнику проєкту Оксані Петрівні Гордій за надання можливості ознайомитися з інноваційними технологіями вирощування черешні в сучасному підприємстві європейського рівня. 

 

Використані джерела:

https://gordiygarden.com

https://www.facebook.com/gordiygarden/

https://www.facebook.com/gordiygarden/videos/?ref=page_internal

 

Олександр Мельник, Інна Кучер

Фото авторів і з сайту компанії