Дегустація яблук
Кафедрою плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва здійснюється цикл дегустацій свіжих плодів яблуні з участю проблемно-пошукової науково-дослідної групи «Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену». Дегустації періодично проходять у процесі тривалого зберігання плодів, чергова відбулася 12 березня 2018 р.
Оцінюються вісім зразків яблук районованих сортів Гала Маст і Голден Делішес Рейндерс, збережених за технологією обробки інгібітором етилену після збирання, що вдосконалюється кафедрою за договором науково-технічного співробітництва з фірмою «AgroFresh Франція» (керівник теми професор Мельник О. В.).
Кафедра більше десяти років співпрацює з цією та іншими закордонними фірмами у сфері наукових досліджень, стажуванні аспірантів та виробничої практики студентів.
Дегустацію проведено за методикою оцінки плодів споживачами, вдосконаленою на кафедрі з урахуванням сучасних досягнень садівничої науки. Під час дегустації за 10-бальною шкалою оцінюються показники аромату, твердості (щільності), хрусткості, соковитості, борошнистості м’якуша, а також ступінь солодкого, кислого смаку та надається загальна оцінка плоду.
З метою імітації торгового обороту (shelf life) перед дегустацією плоди після холодильного зберігання протягом тижня витримано в кімнатних умовах.
Кафедра плодівництва і виноградарства Уманського НУС висловлює подяку французькій фірмі «AgroFresh Франція» за сприяння у веденні досліджень з удосконалення технології післязбиральної обробки і тривалого зберігання плодів.
Олександр Мельник, завідувач кафедри плодівництва та виноградарства
Кравцова Яна, викладач кафедри плодівництва та виноградарства
фото авторів