Меню
Остання редакція: 05 грудня 2019

Дегустація яблук

Кафедрою плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва здійснюється цикл дегустацій свіжих плодів яблуні з участю проблемно-пошукової науково-дослідної групи «Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену». Дегустації періодично проходять у процесі тривалого зберігання плодів, чергова відбулася 12 березня 2018 р.


Оцінюються вісім зразків яблук районованих сортів Гала Маст і Голден Делішес Рейндерс, збережених за технологією обробки інгібітором етилену після збирання, що вдосконалюється кафедрою за договором науково-технічного співробітництва з фірмою «AgroFresh Франція» (керівник теми професор Мельник О. В.).

Кафедра більше десяти років співпрацює з цією та іншими закордонними фірмами у сфері наукових досліджень, стажуванні аспірантів та виробничої  практики студентів.

Дегустацію проведено за методикою оцінки плодів споживачами, вдосконаленою на кафедрі з урахуванням сучасних досягнень садівничої науки. Під час дегустації  за 10-бальною  шкалою оцінюються показники аромату, твердості (щільності), хрусткості, соковитості, борошнистості м’якуша, а також ступінь солодкого, кислого смаку та надається загальна оцінка плоду.

З метою імітації торгового обороту (shelf life) перед дегустацією плоди після холодильного зберігання протягом тижня витримано в кімнатних умовах.

Кафедра плодівництва і виноградарства Уманського НУС висловлює подяку французькій фірмі «AgroFresh Франція» за сприяння у веденні досліджень з удосконалення технології післязбиральної обробки і тривалого зберігання плодів.


Олександр Мельник, завідувач кафедри плодівництва та виноградарства

Кравцова Яна, викладач кафедри плодівництва та виноградарства

фото авторів