Меню
Остання редакція: 04 березня 2016

XVI Всеукраїнська студентська олімпіада з плодоовочівництва і виноградарства: практичний тур з виноградарства

Якість фахівця значною мірою визначається його вмінням успішно застосовувати набуті під час навчання навички в практичній діяльності. Саме таку можливість – демонстрацію своєї майстерності з виконання щеплення й обрізування винограду, – мали змогу довести учасники олімпіади під час практичного туру.

Перша частина конкурсу полягала у проведенні щеплення винограду способом поліпшеного копулірування "на ребро". Про особливості, порядок і правила виконання завдання розповів член журі, доцент кафедри плодівництва і виноградарства Манзій В.В.

З особливостями виконання завдання знайомить доцент Віталій Манзій (Уманський НУС)

Кожен учасник отримав секатор, ніж для щеплення, підщепи, живці та плівку, необхідні для роботи.

Підбір необхідних для щеплення компонентів

Для об'єктивності оцінювання конкурсних завдань мандатна комісія провела шифрування учасників, після чого вони приступили до роботи. На виконання завдання відведено п’ять хвилин часу.

Шифрування учасників практичного туру з щеплення винограду
Виконання щеплення винограду способом поліпшеного копулірування "на ребро"

Оцінювання результатів щеплення проводять члени журі (зліва – направо)
Олексій Івакін (Харківський НАУ) і Віталій Манзій (Уманський НУС)

Комісією в складі членів журі – фахівців з виноградарства, доцента кафедри плодівництва і виноградарства Уманського НУС В.В. Манзія та ст. викладача кафедри плодоовочівництва і зберігання Харківського НАУ О.В. Івакіна, проведено оцінювання представлених зразків щеплень, за результатами якого визначено переможців:

І місце – Гудзікевич Павло (Уманський НУС);

ІІ місце – Яцура Юрій (Уманський НУС);

ІІІ місце – Мельник Яків (Харківський НАУ).

Продовженням практичного туру з виноградарства стало обрізування кущів винограду (поза конкурсом, участь за бажанням).


Робота журі під час конкурсу з обрізування винограду

Комісією журі у тому ж складі проведено оцінювання конкурсантів за критеріями встановлення навантаження куща вічками, довжини обрізування лози, формування плодової ланки тощо. Переможців (І місце – Карачун Віталій (Харківський НАУ), ІІ місце – Виноградов Андрій (Харківський НАУ), ІІІ місце – Кльось Ольга (Львівський НАУ) нагороджено заохочувальними призами від провідних на аграрному ринку України компаній «Нунемс» і «Сингента».

Доцент кафедри плодівництва і виноградарства В.В.Манзій,

науковий співробітник кафедри плодівництва і виноградарства Л.М.Худік

(фото Л.М.Худік)

(Джерело)

Останні новини

Обробіток виноградних насаджень антистресантами та ґрунтовими гербіцидамиЧитати повністю

Обробіток виноградних насаджень антистресантами та ґрунтовими гербіцидами

У відповідь на весняні заморозки 2025 року аспірант Микола Кирієнко оперативно адаптував дослідження, застосувавши антистресанти Фітомаре та Крузеро, що сприяло відновленню виноградної лози

Читати повністю

Екскурсія на дослідну станцію «Сингенти»: нові горизонти для студентів УНУЧитати повністю

Екскурсія на дослідну станцію «Сингенти»: нові горизонти для студентів УНУ

3 червня 2025 року науково-педагогічні працівники кафедри плодівництва і виноградарства та студенти факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин УНУ відвідали дослідну станцію компанії «Сингента».

Читати повністю

Участь кафедри у практичному семінарі Читати повністю

Участь кафедри у практичному семінарі

Нещодавно науково-педагогічні працівники кафедри плодівництва і виноградарства та здобувачі ОР бакалавр за освітньою програмою «Садівництво та виноградарство» відвідали семінар «Проріджування в садах без пошкодження морозом. Заходи в саду після морозу»

Читати повністю

Дослідження аспірантів кафедри плодівництва і виноградарства впродовж вегетаціїЧитати повністю

Дослідження аспірантів кафедри плодівництва і виноградарства впродовж вегетації

Згідно вимог Освітньої програми 203 Садівництво і виноградарство аспіранти третього освітнього рівня «Доктор філософії» проводять дослідження на наукових об’єктах впродовж вегетації.

Читати повністю

Всі новини