Меню
Остання редакція: 05 липня 2021

Патент №139762. Спосіб визначення норм азотного добрива для оптимізованого удобрення яблуні і груші

Пат. №139762 Україна МПК A01C 21/00. Спосіб визначення норм азотного добрива для оптимізованого удобрення яблуні і груші / Копитко П. Г., Яковенко Р. В., Петришина І. П.; Заявл. 08.04.2019; Опубл. 27.01. 2020, Бюл. №2. 4 с.

Корисна модель відноситься до садівництва, а саме до використання азотних добрив в насадженнях яблуні і груші.

Спосіб визначення норм азотного добрива для оптимізованого удобрення яблуні і груші полягає в тому, що їх, потрібно розраховувати для  конкретних плодоносних насаджень на основі показників нітрифікаційної здатності ґрунту і даних про відчужуване винесення азоту залежно від рівня врожайності плодових дерев.

Застосування запропонованого способу визначення норм азотного добрива для оптимізованого удобрення яблуні і груші сприяє підвищенню врожайності насаджень і забезпечує економію добрива та зменшення навантаження на ґрунтове й, відповідно, на все навколишнє природне середовище за рахунок внесення лише тієї кількості азоту з добривами, якої не вистачає до оптимального вмісту N-NO3 в ґрунті, на відміну від удобрення  зональною нормою незалежно від продукційної здатності ґрунту на конкретній ділянці саду.

Останні новини

Міжнародна наукова співпраця. Тестування застосунку «Petiol Pro»Читати повністю

Міжнародна наукова співпраця. Тестування застосунку «Petiol Pro»

В ході наукового стажування у Вроцлавському природничому університеті відбувся обмін досвідом із польськими колегами щодо методики дослідної справи, зокрема обліків листкових показників.

Читати повністю

РОБОТА СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА КАФЕДРИ ПЛОДІВНИЦТВА І ВИНОГРАДАРСТВА: дегустація виноградуЧитати повністю

РОБОТА СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА КАФЕДРИ ПЛОДІВНИЦТВА І ВИНОГРАДАРСТВА: дегустація винограду

17 вересня 2025 року відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри плодівництва і виноградарства.

Читати повністю

УЧАСТЬ У ФАХОВОМУ ЗАХОДІ «ІННОВАЦІЇ ТА СТАЛИЙ РОЗВИТОК У ПЛОДООВОЧЕВОМУ СЕКТОРІ»Читати повністю

УЧАСТЬ У ФАХОВОМУ ЗАХОДІ «ІННОВАЦІЇ ТА СТАЛИЙ РОЗВИТОК У ПЛОДООВОЧЕВОМУ СЕКТОРІ»

Науково-педагогічні працівники кафедри плодівництва і виноградарства та магістранти ОПП «Садівництво та виноградарство» та ОПП «Овочівництво» Уманського національного університету долучились до фахового заходу «Інновації та сталий розвиток у плодоовочевому секторі».

Читати повністю

НАУКОВЕ СТАЖУВАННЯ У ПОЛЬЩІЧитати повністю

НАУКОВЕ СТАЖУВАННЯ У ПОЛЬЩІ

Доценти кафедри плодівництва і виноградарства УНУ Олександра ПОЛУНІНА та Андрій ЧАПЛОУЦЬКИЙ наразі проходять наукове стажування у Вроцлавському природничому університеті (Польща)

Читати повністю

Всі новини