Меню
Остання редакція: 01 червня 2021

Інноваційні технології в навчальному процесі: контурне обрізування яблуні

У пору цвітіння яблуні в університетському дослідно-показовому саду голландського типу проведено контурне обрізування дерев на карликовій підщепі М.9. Експеримент розпочато кілька років тому з використанням розробленого на кафедрі плодівництва і виноградарства шаблону. Насадження закладено в 1995 р. отриманими з Нідерландів безвірусними саджанцями яблуні провідних сортів світової селекції.

У такий спосіб досягають стабільних урожаїв якісних плодів яблуні та підвищують ефективність вирощування плодів. Остання суттєво залежить від продуктивності праці на трудомісткому обрізуванні дерев за зростаючого дефіциту кваліфікованих працівників. Адже на ручне обрізування  витрачають до третини і більше річних витрат праці та коштів на догляд за садом.

Механізоване (контурне) обрізування в зимовий період свого часу вивчалося П. Б. Ейнісманом на Подільській дослідній станції Інституту садівництва НААНУ. Тепер контурне обрізування проводять влітку за розробленими науковцями Франції (L. Roche) та Німеччини (G. Baab) рекомендаціями, що активно запроваджуються в садівничих господарствах Західної Європи.

Викладачем кафедри плодівництва і виноградарства Андрієм Чаплоуцьким під час навчання в аспірантурі здійснено експерименти зі строками обрізування в нашому університеті.

Ефективність розроблених агрозаходів доведено виробничою перевіркою в філіях кафедри плодівництва і виноградарства – фермерських господарствах «Обрій» (голова О. І. Смульський) у Вінницькій та «Яніс» (А. Г. Чорний) в Чернівецькій областях, а також у господарствах Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Буковини. Навісним механізмом з сегментним або обертовим робочим органом обрізують бічні площини крони і знижують висоту дерев.

Садівники Західної Європи роблять контурне обрізування  окремих сортів яблуні в фазу рожевого конуса і під час цвітіння, запроваджують його і після збору врожаю. Експериментальна перевірка цих строків обрізування також здійснюється кафедрою плодівництва і виноградарства УНУС.

Діставши детальні пояснення щодо особливостей виконання, студенти разом з аспірантом Яною Кравцовою власноруч виконують необхідні операції. Саме цим вирізняється «уманська школа садівництва», випускники якої володіють теорією та практичними навичками з передових технологій ефективного вирощування плодів.

 

Олександр Мельник,
завідувач кафедри плодівництва і виноградарства.

Фото автора.

 

Матеріали

Останні новини

Дегустація нових столових сортів виноградуЧитати повністю

Дегустація нових столових сортів винограду

Аспірантом кафедри плодівництва і виноградарства Миколою Яровим було представлено для органолептичноі дегустаціі пʼять нових столових сортів винограду селекціі інституту виноградарства ім. Таїрова.

Читати повністю

Підвищення кваліфікаціїЧитати повністю

Підвищення кваліфікації

Підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників Уманського НУС є одним із ключових факторів забезпечення якісної вищої освіти, адже стимулює наукову діяльність, сприяє міждисциплінарному обміну знаннями та створює можливості для професійного нетворкінгу.

Читати повністю

Студентський науковий гуртокЧитати повністю

Студентський науковий гурток

Початок нового навчального 2024/2025 року відзначений активною діяльністю студентів факультету «Плодоовочівництва, екології та захисту рослин». В поточному навчальному семестрі було продовжено роботу чергових засідань студентського наукового гуртка кафедри плодівництва і виноградарства.

Читати повністю

Навчальна практика з окуліруванняЧитати повністю

Навчальна практика з окулірування

На початку серпня 2024 року відбувалась фахова підготовка молодих фахівців з розсадницької галузі.

Читати повністю

Всі новини