Меню
Остання редакція: 01 червня 2021

Інноваційні технології в навчальному процесі: контурне обрізування яблуні

У пору цвітіння яблуні в університетському дослідно-показовому саду голландського типу проведено контурне обрізування дерев на карликовій підщепі М.9. Експеримент розпочато кілька років тому з використанням розробленого на кафедрі плодівництва і виноградарства шаблону. Насадження закладено в 1995 р. отриманими з Нідерландів безвірусними саджанцями яблуні провідних сортів світової селекції.

У такий спосіб досягають стабільних урожаїв якісних плодів яблуні та підвищують ефективність вирощування плодів. Остання суттєво залежить від продуктивності праці на трудомісткому обрізуванні дерев за зростаючого дефіциту кваліфікованих працівників. Адже на ручне обрізування  витрачають до третини і більше річних витрат праці та коштів на догляд за садом.

Механізоване (контурне) обрізування в зимовий період свого часу вивчалося П. Б. Ейнісманом на Подільській дослідній станції Інституту садівництва НААНУ. Тепер контурне обрізування проводять влітку за розробленими науковцями Франції (L. Roche) та Німеччини (G. Baab) рекомендаціями, що активно запроваджуються в садівничих господарствах Західної Європи.

Викладачем кафедри плодівництва і виноградарства Андрієм Чаплоуцьким під час навчання в аспірантурі здійснено експерименти зі строками обрізування в нашому університеті.

Ефективність розроблених агрозаходів доведено виробничою перевіркою в філіях кафедри плодівництва і виноградарства – фермерських господарствах «Обрій» (голова О. І. Смульський) у Вінницькій та «Яніс» (А. Г. Чорний) в Чернівецькій областях, а також у господарствах Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Буковини. Навісним механізмом з сегментним або обертовим робочим органом обрізують бічні площини крони і знижують висоту дерев.

Садівники Західної Європи роблять контурне обрізування  окремих сортів яблуні в фазу рожевого конуса і під час цвітіння, запроваджують його і після збору врожаю. Експериментальна перевірка цих строків обрізування також здійснюється кафедрою плодівництва і виноградарства УНУС.

Діставши детальні пояснення щодо особливостей виконання, студенти разом з аспірантом Яною Кравцовою власноруч виконують необхідні операції. Саме цим вирізняється «уманська школа садівництва», випускники якої володіють теорією та практичними навичками з передових технологій ефективного вирощування плодів.

 

Олександр Мельник,
завідувач кафедри плодівництва і виноградарства.

Фото автора.

 

Матеріали

Останні новини

Захист бакалаврських робітЧитати повністю

Захист бакалаврських робіт

Протягом 18-20 червня 2025 року на факультеті плодоовочівництва, екології та захисту рослин працювала екзаменаційна комісія із захисту кваліфікаційних робіт на здобуття ступеня вищої освіти «Бакалавр» за спеціальністю 203 «Садівництво та виноградарство».

Читати повністю

Практичне заняття з виноградарстваЧитати повністю

Практичне заняття з виноградарства

На кафедрі плодівництва і виноградарства Уманського національного університету пройшло практичне заняття з дисципліни «Виноградарство і ампелографія»

Читати повністю

Практичне заняття з плодівництваЧитати повністю

Практичне заняття з плодівництва

В рамках практичного заняття студентами 31-С групи було проведено формування молодих інтенсивних насаджень яблуні та груші.

Читати повністю

ІНТЕГРАЦІЯ У МІЖНАРОДНИЙ НАУКОВИЙ ПРОСТІР Читати повністю

ІНТЕГРАЦІЯ У МІЖНАРОДНИЙ НАУКОВИЙ ПРОСТІР

Науково-педагогічні працівники кафедри плодівництва і виноградарства долучилися до відкритої лекції «Ефективне написання статей для журналів Scopus: практичні рекомендації».

Читати повністю

Всі новини