Меню
Остання редакція: 01 червня 2021

Інноваційні технології в навчальному процесі: контурне обрізування яблуні

У пору цвітіння яблуні в університетському дослідно-показовому саду голландського типу проведено контурне обрізування дерев на карликовій підщепі М.9. Експеримент розпочато кілька років тому з використанням розробленого на кафедрі плодівництва і виноградарства шаблону. Насадження закладено в 1995 р. отриманими з Нідерландів безвірусними саджанцями яблуні провідних сортів світової селекції.

У такий спосіб досягають стабільних урожаїв якісних плодів яблуні та підвищують ефективність вирощування плодів. Остання суттєво залежить від продуктивності праці на трудомісткому обрізуванні дерев за зростаючого дефіциту кваліфікованих працівників. Адже на ручне обрізування  витрачають до третини і більше річних витрат праці та коштів на догляд за садом.

Механізоване (контурне) обрізування в зимовий період свого часу вивчалося П. Б. Ейнісманом на Подільській дослідній станції Інституту садівництва НААНУ. Тепер контурне обрізування проводять влітку за розробленими науковцями Франції (L. Roche) та Німеччини (G. Baab) рекомендаціями, що активно запроваджуються в садівничих господарствах Західної Європи.

Викладачем кафедри плодівництва і виноградарства Андрієм Чаплоуцьким під час навчання в аспірантурі здійснено експерименти зі строками обрізування в нашому університеті.

Ефективність розроблених агрозаходів доведено виробничою перевіркою в філіях кафедри плодівництва і виноградарства – фермерських господарствах «Обрій» (голова О. І. Смульський) у Вінницькій та «Яніс» (А. Г. Чорний) в Чернівецькій областях, а також у господарствах Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Буковини. Навісним механізмом з сегментним або обертовим робочим органом обрізують бічні площини крони і знижують висоту дерев.

Садівники Західної Європи роблять контурне обрізування  окремих сортів яблуні в фазу рожевого конуса і під час цвітіння, запроваджують його і після збору врожаю. Експериментальна перевірка цих строків обрізування також здійснюється кафедрою плодівництва і виноградарства УНУС.

Діставши детальні пояснення щодо особливостей виконання, студенти разом з аспірантом Яною Кравцовою власноруч виконують необхідні операції. Саме цим вирізняється «уманська школа садівництва», випускники якої володіють теорією та практичними навичками з передових технологій ефективного вирощування плодів.

 

Олександр Мельник,
завідувач кафедри плодівництва і виноградарства.

Фото автора.

 

Матеріали

Останні новини

Міжнародна наукова співпраця. Тестування застосунку «Petiol Pro»Читати повністю

Міжнародна наукова співпраця. Тестування застосунку «Petiol Pro»

В ході наукового стажування у Вроцлавському природничому університеті відбувся обмін досвідом із польськими колегами щодо методики дослідної справи, зокрема обліків листкових показників.

Читати повністю

РОБОТА СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА КАФЕДРИ ПЛОДІВНИЦТВА І ВИНОГРАДАРСТВА: дегустація виноградуЧитати повністю

РОБОТА СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА КАФЕДРИ ПЛОДІВНИЦТВА І ВИНОГРАДАРСТВА: дегустація винограду

17 вересня 2025 року відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри плодівництва і виноградарства.

Читати повністю

УЧАСТЬ У ФАХОВОМУ ЗАХОДІ «ІННОВАЦІЇ ТА СТАЛИЙ РОЗВИТОК У ПЛОДООВОЧЕВОМУ СЕКТОРІ»Читати повністю

УЧАСТЬ У ФАХОВОМУ ЗАХОДІ «ІННОВАЦІЇ ТА СТАЛИЙ РОЗВИТОК У ПЛОДООВОЧЕВОМУ СЕКТОРІ»

Науково-педагогічні працівники кафедри плодівництва і виноградарства та магістранти ОПП «Садівництво та виноградарство» та ОПП «Овочівництво» Уманського національного університету долучились до фахового заходу «Інновації та сталий розвиток у плодоовочевому секторі».

Читати повністю

НАУКОВЕ СТАЖУВАННЯ У ПОЛЬЩІЧитати повністю

НАУКОВЕ СТАЖУВАННЯ У ПОЛЬЩІ

Доценти кафедри плодівництва і виноградарства УНУ Олександра ПОЛУНІНА та Андрій ЧАПЛОУЦЬКИЙ наразі проходять наукове стажування у Вроцлавському природничому університеті (Польща)

Читати повністю

Всі новини