Меню
Остання редакція: 01 червня 2021

Інноваційні технології в навчальному процесі: контурне обрізування яблуні

У пору цвітіння яблуні в університетському дослідно-показовому саду голландського типу проведено контурне обрізування дерев на карликовій підщепі М.9. Експеримент розпочато кілька років тому з використанням розробленого на кафедрі плодівництва і виноградарства шаблону. Насадження закладено в 1995 р. отриманими з Нідерландів безвірусними саджанцями яблуні провідних сортів світової селекції.

У такий спосіб досягають стабільних урожаїв якісних плодів яблуні та підвищують ефективність вирощування плодів. Остання суттєво залежить від продуктивності праці на трудомісткому обрізуванні дерев за зростаючого дефіциту кваліфікованих працівників. Адже на ручне обрізування  витрачають до третини і більше річних витрат праці та коштів на догляд за садом.

Механізоване (контурне) обрізування в зимовий період свого часу вивчалося П. Б. Ейнісманом на Подільській дослідній станції Інституту садівництва НААНУ. Тепер контурне обрізування проводять влітку за розробленими науковцями Франції (L. Roche) та Німеччини (G. Baab) рекомендаціями, що активно запроваджуються в садівничих господарствах Західної Європи.

Викладачем кафедри плодівництва і виноградарства Андрієм Чаплоуцьким під час навчання в аспірантурі здійснено експерименти зі строками обрізування в нашому університеті.

Ефективність розроблених агрозаходів доведено виробничою перевіркою в філіях кафедри плодівництва і виноградарства – фермерських господарствах «Обрій» (голова О. І. Смульський) у Вінницькій та «Яніс» (А. Г. Чорний) в Чернівецькій областях, а також у господарствах Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Буковини. Навісним механізмом з сегментним або обертовим робочим органом обрізують бічні площини крони і знижують висоту дерев.

Садівники Західної Європи роблять контурне обрізування  окремих сортів яблуні в фазу рожевого конуса і під час цвітіння, запроваджують його і після збору врожаю. Експериментальна перевірка цих строків обрізування також здійснюється кафедрою плодівництва і виноградарства УНУС.

Діставши детальні пояснення щодо особливостей виконання, студенти разом з аспірантом Яною Кравцовою власноруч виконують необхідні операції. Саме цим вирізняється «уманська школа садівництва», випускники якої володіють теорією та практичними навичками з передових технологій ефективного вирощування плодів.

 

Олександр Мельник,
завідувач кафедри плодівництва і виноградарства.

Фото автора.

 

Матеріали

Останні новини

Наші випускники змінюють аграрний сектор: досвід роботи у ФГ «Гадз»Читати повністю

Наші випускники змінюють аграрний сектор: досвід роботи у ФГ «Гадз»

Уманський національний університет завжди пишається своїми випускниками, які гідно представляють альма-матер у виробничій і науковій сферах.

Читати повністю

Сучасні дослідження антистресових препаратівЧитати повністю

Сучасні дослідження антистресових препаратів

Аспірант кафедри плодівництва і виноградарства Микола КИРІЄНКО відповідно до програм дослідження застосував на інтенсивному винограднику антистресові препарат

Читати повністю

Аспірантські дослідження з плодівництва: моніторинг вегетаціїЧитати повністю

Аспірантські дослідження з плодівництва: моніторинг вегетації

Аспіранти кафедри плодівництва і виноградарства відповідно до програм дослідження продовжують біометричні виміри в саду.

Читати повністю

Досвід садівникаЧитати повністю

Досвід садівника

Випускник Уманського національного університету Ігор Бутковський сьогодні працює агрономом у провідному садівничому господарстві Дніпропетровщини – «Сади Дніпра» (UApple).

Читати повністю

Всі новини