Меню
Остання редакція: 05 січня 2023

Загальне плодівництво


Роль і значення дисципліни у підготовці фахівців

Вивчення дисципліни “Загальне плодівництво” посідає чільне місце у формуванні спеціаліста–плодоовочевода, бо плоди і ягоди є важливим продуктом харчування і сировиною для переробної промисловості, а плодівництво є високорентабельною галуззю сільськогосподарстького виробництва.

Плодівництво – одна з профілюючих дисциплін на факультетах плодоовочівництва, формує у майбутніх фахівців знання і навички з технології виробництва продукції плодових і ягідних культур, яка є основою харчування населення та сировиною для переробних підприємств.

Завдання дисципліни 

У результаті опанування курсу “Загальне плодівництво” майбутній спеціаліст повинен знати загальнотеоретичні і загальнобіологічні основи плодівництва, теоретичні і практичні основи технології вирощування плодів і ягід, а також садивного матеріалу плодових і ягідних культур. Спеціаліст повинен уміти раціонально організовувати галузь плодівництва високоефективно застосовувати технологічні прийоми вирощуваня урожаю.

Програма навчання

Вивчення дисципліни «Загальне плодівництво» ведеться згідно навчальної програми у вигляді аудиторних занять (лекції, лабораторні та семінарські заняття), самостійної роботи (розрахункове завдання, два гербарії, реферат), ознайомчих екскурсій та навчальної практики.

Згідно з “Переліком чинних програм та забезпеченістю ними навчальних дисциплін із спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців
у аграрних ВНЗ ІІ-ІУ рівнів акредитації за напрямами” (К.: Аграрна освіта, 2004), а також рекомендаціями навчально-методичної комісії науково-педагогічних працівників із “Агрономії, технології зберігання і переробки продукції” на вивчення навчальної дисципліни відведено 210 год., з яких 82 год. аудиторні.

На третьому курсі передбачене вивчення біологічних основ плодівництва, сучасних технологій вирощування садивного матеріалу плодових і ягідних рослин, основ проектування і закладання саду і ягідника та основних елементів догляду за молодими і плодоносними насадженнями.

Поточний і підсумковий контроль знань та умінь здійснюються шляхом виконання індивідуальних завдань і лабораторно-практичних робіт, проведення семінарів, модульно-рейтингового оцінювання знань за змістовими модулями та проведення підсумкової атестації у формі іспиту (екзамен).

Міждисциплінарні зв'язки

Внаслідок вивчення дисципліни спеціаліст-плодоовочівник повинен теоретично і практично володіти сучасними технологіями і уміти організовувати виробництво продукції плодівництва. Для досягнення цієї мети необхідне засвоєння цілого ряду дисциплін: ботаніки, фізіології і біохімії рослин, сільськогосподарської метеорології, землеробства, агрохімії, ґрунтознавства, інтегрованого захисту рослин, сільськогосподарської меліорації, механізації сільськогосподарського виробництва, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції, товарознавства, економіки і організації сільськогосподарського виробництва тощо.


 


Останні новини

VIII Всеукраїнська наукова студентська Інтернет-конференція "Інновації в садівництві"Читати повністю

VIII Всеукраїнська наукова студентська Інтернет-конференція "Інновації в садівництві"

Оголошується проведення 20 листопада 2024 року VIІІ Всеукраїнська наукова інтернет-конференція «Інновації в садівництві», приурочена 95-річчю від дня народження А.О.Грицаєнка

Читати повністю

Всесвітній день яблук на кафедрі плодівництва і виноградарства  Читати повністю

Всесвітній день яблук на кафедрі плодівництва і виноградарства

21 жовтня 2024 року з нагоди Всесвітнього Дня яблук науково-педагогічними працівниками кафедри плодівництва і виноградарства проведено дегустацію цих чудових плодів для учнів та вчителів Уманського ліцею №1 Уманської міської ради Черкаської області.

Читати повністю

Слово про професора Григорія Костянтиновича КарпенчукаЧитати повністю

Слово про професора Григорія Костянтиновича Карпенчука

Випускник Уманського сільськогосподарського інституту, професор кафедри плодівництва та виноградарства, Заслужений працівник вищої школи Григорій Костянтинович Карпенчук (1928–1994) присвятив своє життя вихованню фахівців-садівників.

Читати повністю

Сучасні садівничі технології на Уманщині: кісточкові культури (виїзні заняття аспірантів)Читати повністю

Сучасні садівничі технології на Уманщині: кісточкові культури (виїзні заняття аспірантів)

У вересні – жовтні 2024 року аспіранти кафедри плодівництва і виноградарства знайомилися з вирощуванням кісточкових плодових культур в Уманській фруктовій компанії, фермерському господарстві "Краснопілка КПВ" в однойменному селі, ТОВ "ВКФ Октан", що на околиці села Кочержинці, та у садівничому господарстві родини Заріцьких поблизу Ладижинки.

Читати повністю

Всі новини