Меню
Остання редакція: 05 січня 2023

Спеціальне плодівництво


Мета курсу

Здобути глибокі теоретичні знання та набути практичних навичок спрямованих на вирішення комплексних завдань з вивчення стану і перспектив розвитку плодівництва; значення, біологічних основ вирощування плодових, горіхоплідних і малопоширених культур; сучасних ефективних технологій вирощування плодових культур у різних ґрунтово-кліматичних зонах; шляхів і способів покращення якості продукції та заходи щодо її збереження.

Програмні компетентності 

  • стан і перспективи розвитку плодівництва;
  • здатність використовувати на практиці основні біологічні і агротехнологічні концепції, правила і теорії, пов’язані з плодовими культурами;
  • здатність застосовувати знання та розуміння фізіологічних процесів плодових культур для розв’язання виробничих технологічних задач, у тому числі для їх зберігання і переробки;
  • здатність оцінювати, інтерпретувати і синтезувати теоретичну інформацію та практичні, виробничі і дослідні дані у галузі садівництва;
  • здатність застосовувати методи статистичної обробки і дослідних даних, пов'язаних з технологічними процесами у плодівництві;
  • здатність науково обґрунтовано використовувати добрива та засоби захисту рослин з урахуванням їхніх хімічних і фізичних властивостей та впливу на навколишнє середовище;
  • сучасні ефективні технології вирощування плодових культур у різних ґрунтово-кліматичних зонах;
  • шляхи і способи покращення якості продукції та заходи щодо її підтримання. 

Програмні результати навчання

  • знати стан і перспективи розвитку плодівництва;
  • знати фізіологію стійкості до факторів зовнішнього середовища;
  • знати закономірності плодоношення;
  • знати сучасні технології вирощування високих екологічно чистих урожаїв плодів в різних ґрунтово-кліматичних зонах;
  • планувати закладання промислового саду для різних форм господарювання;
  • розробляти, удосконалювати і реалізовувати прогресивні технології вирощування продукції плодових культур;
  • здійснювати біологічний контроль за станом насаджень та керувати процесами життєдіяльності рослин;
  • знати технологію збирання врожаю;
  • знати сорти, проводити апробацію насаджень;
  • забезпечувати високу економічну ефективність впроваджуваних нових технологій та їх екологічну чистоту;

 

Міждисциплінарні зв'язки

Внаслідок вивчення дисципліни спеціаліст-плодоовочівник повинен теоретично і практично володіти сучасними технологіями і уміти організовувати виробництво продукції плодівництва. Для досягнення цієї мети необхідне засвоєння цілого ряду дисциплін: ботаніки, фізіології і біохімії рослин, сільськогосподарської метеорології, землеробства, агрохімії, ґрунтознавства, розсадництва, загального плодівництва, інтегрованого захисту рослин, сільськогосподарської меліорації, механізації сільськогосподарського виробництва, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції, товарознавства, економіки і організації сільськогосподарського виробництва тощо.


 

Останні новини

Профорієнтаційна роботаЧитати повністю

Профорієнтаційна робота

Викладачі кафедри плодівництва і виноградарства нещодавно відвідали ліцеї Тетіївської територіальної громади, де провели захоплюючу та змістовну профорієнтаційну роботу.

Читати повністю

Участь викладачів кафедри плодівництва і виноградарства у нараді Міністерства освіти і науки України.Читати повністю

Участь викладачів кафедри плодівництва і виноградарства у нараді Міністерства освіти і науки України.

4 лютого 2025 року науково-педагогічні працівники кафедри плодівництва і виноградарства долучилися до наради проведеної директоратом вищої освіти та освіти дорослих Міністерства освіти і науки України, за участі представників Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Читати повністю

Звіт аспірантів кафедри за перше півріччя 2024-2025 н. рЧитати повністю

Звіт аспірантів кафедри за перше півріччя 2024-2025 н. р

На засіданні кафедри плодівництва і виноградарства відбувся розгляд й затвердження звітів за перше півріччя 2024-2025 н.р. здобувачів освітньо-наукового ступеня «Доктор філософії» зі спеціальності 203 «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство».

Читати повністю

Всі новини