Меню
Остання редакція: 05 січня 2023

Виноградарство і ампелографія


Мета курсу

Метою вивчення дисципліни “Виноградарство і ампелографія” є здобуття глибоких теоретичних знань та набуття практичних навичок з вирощування винограду. Підготувати висококваліфікованих спеціалістів в даному напрямку шляхом вивчення теоретичного і практичного курсів навчальної дисципліни та проходження виробничої практики.

Програма навчання

Вивчення дисципліни «Виноградарство і ампелографія» ведеться згідно навчальної типової програми у вигляді аудиторних занять (лекції, лабораторні та семінарські заняття), самостійної роботи (курсове кваліфікаційне завдання, два гербарії, реферат), ознайомчих екскурсій та навчальної практики.

На вивчення навчальної дисципліни відведено 180 год., з яких 82 год. аудиторні.

Поточний і підсумковий контроль знань та умінь здійснюються шляхом виконання індивідуальних завдань і лабораторно-практичних робіт, проведення семінарів, модульно-рейтингового оцінювання знань за змістовими модулями та проведення підсумкової атестації у формі іспиту (екзамен).

Програмні компетентності

- розуміння біологічних особливостей винограду для вмілого керування ростом і плодоношенням;
- освоєння технології вирощування садивного матеріалу, закладання насаджень і догляду за ними;
- вміле прогнозування і збирання врожаю ягід;
- сучасний сортимент винограду в Україні і характеристику та методи його покращення;
- історію ампелографічних досліджень, сучасну класифікацію сортів винограду і схему ампелографічного опису;
- методики і порядок проведення селекційної роботи й апробації виноградників;
- здатність формувати теоретичні та практичні рекомендації щодо розробки напрямів удосконалення технології вирощування винограду.

Програмні результати навчання

 - володіти інформацією про внутрішній та світовий ринки винограду та визначати його перспективи;
- використовувати закономірності росту і розвитку винограду для отримання високої їх продуктивності;
- розробляти і проектувати закладання виноградників для різних напрямів господарської діяльності;
- уміння формувати власне бачення проблеми та перспектив розвитку сучасного виноградарства у світі;
- вести паспорт виноградника, розсадника й іншу агрономічну документацію;
- складати технологічні карти вирощування винограду;
- агробіологічну і технологічну характеристики сорту за існуючими методиками;
- проводити апробацію виноградників,
- визначати і контролювати якість ручних і механізованих робіт;
- розраховувати економічну ефективність виробничих процесів та технологій у виноградарстві. 

Міждисциплінарні зв'язки

Ботаніка, фізіологія і біохімія рослин, сільськогосподарськя метеорологія, землеробство, агрохімія, ґрунтознавство, інтегрований захист рослин, сільськогосподарська меліорація, механізація сільськогосподарського виробництва, зберігання і переробка сільськогосподарської продукції, товарознавство, економіка і організація сільськогосподарського виробництва тощо.  


 

Останні новини

VIII Всеукраїнська наукова студентська Інтернет-конференція "Інновації в садівництві"Читати повністю

VIII Всеукраїнська наукова студентська Інтернет-конференція "Інновації в садівництві"

Оголошується проведення 20 листопада 2024 року VIІІ Всеукраїнська наукова інтернет-конференція «Інновації в садівництві», приурочена 95-річчю від дня народження А.О.Грицаєнка

Читати повністю

Всесвітній день яблук на кафедрі плодівництва і виноградарства  Читати повністю

Всесвітній день яблук на кафедрі плодівництва і виноградарства

21 жовтня 2024 року з нагоди Всесвітнього Дня яблук науково-педагогічними працівниками кафедри плодівництва і виноградарства проведено дегустацію цих чудових плодів для учнів та вчителів Уманського ліцею №1 Уманської міської ради Черкаської області.

Читати повністю

Слово про професора Григорія Костянтиновича КарпенчукаЧитати повністю

Слово про професора Григорія Костянтиновича Карпенчука

Випускник Уманського сільськогосподарського інституту, професор кафедри плодівництва та виноградарства, Заслужений працівник вищої школи Григорій Костянтинович Карпенчук (1928–1994) присвятив своє життя вихованню фахівців-садівників.

Читати повністю

Сучасні садівничі технології на Уманщині: кісточкові культури (виїзні заняття аспірантів)Читати повністю

Сучасні садівничі технології на Уманщині: кісточкові культури (виїзні заняття аспірантів)

У вересні – жовтні 2024 року аспіранти кафедри плодівництва і виноградарства знайомилися з вирощуванням кісточкових плодових культур в Уманській фруктовій компанії, фермерському господарстві "Краснопілка КПВ" в однойменному селі, ТОВ "ВКФ Октан", що на околиці села Кочержинці, та у садівничому господарстві родини Заріцьких поблизу Ладижинки.

Читати повністю

Всі новини