Меню
Остання редакція: 05 січня 2023

Виноградарство і ампелографія


Мета курсу

Метою вивчення дисципліни “Виноградарство і ампелографія” є здобуття глибоких теоретичних знань та набуття практичних навичок з вирощування винограду. Підготувати висококваліфікованих спеціалістів в даному напрямку шляхом вивчення теоретичного і практичного курсів навчальної дисципліни та проходження виробничої практики.

Програма навчання

Вивчення дисципліни «Виноградарство і ампелографія» ведеться згідно навчальної типової програми у вигляді аудиторних занять (лекції, лабораторні та семінарські заняття), самостійної роботи (курсове кваліфікаційне завдання, два гербарії, реферат), ознайомчих екскурсій та навчальної практики.

На вивчення навчальної дисципліни відведено 180 год., з яких 82 год. аудиторні.

Поточний і підсумковий контроль знань та умінь здійснюються шляхом виконання індивідуальних завдань і лабораторно-практичних робіт, проведення семінарів, модульно-рейтингового оцінювання знань за змістовими модулями та проведення підсумкової атестації у формі іспиту (екзамен).

Програмні компетентності

- розуміння біологічних особливостей винограду для вмілого керування ростом і плодоношенням;
- освоєння технології вирощування садивного матеріалу, закладання насаджень і догляду за ними;
- вміле прогнозування і збирання врожаю ягід;
- сучасний сортимент винограду в Україні і характеристику та методи його покращення;
- історію ампелографічних досліджень, сучасну класифікацію сортів винограду і схему ампелографічного опису;
- методики і порядок проведення селекційної роботи й апробації виноградників;
- здатність формувати теоретичні та практичні рекомендації щодо розробки напрямів удосконалення технології вирощування винограду.

Програмні результати навчання

 - володіти інформацією про внутрішній та світовий ринки винограду та визначати його перспективи;
- використовувати закономірності росту і розвитку винограду для отримання високої їх продуктивності;
- розробляти і проектувати закладання виноградників для різних напрямів господарської діяльності;
- уміння формувати власне бачення проблеми та перспектив розвитку сучасного виноградарства у світі;
- вести паспорт виноградника, розсадника й іншу агрономічну документацію;
- складати технологічні карти вирощування винограду;
- агробіологічну і технологічну характеристики сорту за існуючими методиками;
- проводити апробацію виноградників,
- визначати і контролювати якість ручних і механізованих робіт;
- розраховувати економічну ефективність виробничих процесів та технологій у виноградарстві. 

Міждисциплінарні зв'язки

Ботаніка, фізіологія і біохімія рослин, сільськогосподарськя метеорологія, землеробство, агрохімія, ґрунтознавство, інтегрований захист рослин, сільськогосподарська меліорація, механізація сільськогосподарського виробництва, зберігання і переробка сільськогосподарської продукції, товарознавство, економіка і організація сільськогосподарського виробництва тощо.  


 

Останні новини

Міжнародний обмін знаннямиЧитати повністю

Міжнародний обмін знаннями

Доцент кафедри плодівництва і виноградарства Олександра ПОЛУНІНА долучилася до слухачів курсу лекцій доктора Сюзанни ВІНДОН, доцента кафедри аграрної економіки, соціології та освіти Коледжу аграрних наук Університету штату Пенсильванія (США).

Читати повністю

ІННОВАЦІЇ У ЗБИРАННІ ТА ПІСЛЯЗБИРАЛЬНІЙ ДОРОБЦІ ФУНДУКА Читати повністю

ІННОВАЦІЇ У ЗБИРАННІ ТА ПІСЛЯЗБИРАЛЬНІЙ ДОРОБЦІ ФУНДУКА

26 березня 2025 року другий спеціалізований онлайн-семінар фахівців фундуківництва "Новітня епоха фундукових садів, назустріч успіху" зібрав у ZOOM-і більше 40 учасників. У семінарі взяли участь аспіранти кафедри плодівництва і виноградарства Уманського національного університету.

Читати повністю

Вітаємо з успішним публічним захистом дисертаціїЧитати повністю

Вітаємо з успішним публічним захистом дисертації

Вітаємо Івана ТРУШЕВА з успішним публічним захистом дисертації та присудженням ступеня доктора філософії за спеціальністю 203 Садівництво та виноградарство

Читати повністю

Всі новини