Виноградарство і ампелографія
Мета курсу
Метою вивчення дисципліни “Виноградарство і ампелографія” є здобуття глибоких теоретичних знань та набуття практичних навичок з вирощування винограду. Підготувати висококваліфікованих спеціалістів в даному напрямку шляхом вивчення теоретичного і практичного курсів навчальної дисципліни та проходження виробничої практики.
Програма навчання
Вивчення дисципліни «Виноградарство і ампелографія» ведеться згідно навчальної типової програми у вигляді аудиторних занять (лекції, лабораторні та семінарські заняття), самостійної роботи (курсове кваліфікаційне завдання, два гербарії, реферат), ознайомчих екскурсій та навчальної практики.
На вивчення навчальної дисципліни відведено 180 год., з яких 82 год. аудиторні.
Поточний і підсумковий контроль знань та умінь здійснюються шляхом виконання індивідуальних завдань і лабораторно-практичних робіт, проведення семінарів, модульно-рейтингового оцінювання знань за змістовими модулями та проведення підсумкової атестації у формі іспиту (екзамен).
Програмні компетентності
- розуміння біологічних особливостей винограду для вмілого керування ростом і плодоношенням;
- освоєння технології вирощування садивного матеріалу, закладання насаджень і догляду за ними;
- вміле прогнозування і збирання врожаю ягід;
- сучасний сортимент винограду в Україні і характеристику та методи його покращення;
- історію ампелографічних досліджень, сучасну класифікацію сортів винограду і схему ампелографічного опису;
- методики і порядок проведення селекційної роботи й апробації виноградників;
- здатність формувати теоретичні та практичні рекомендації щодо розробки напрямів удосконалення технології вирощування винограду.
Програмні результати навчання
- володіти інформацією про внутрішній та світовий ринки винограду та визначати його перспективи;
- використовувати закономірності росту і розвитку винограду для отримання високої їх продуктивності;
- розробляти і проектувати закладання виноградників для різних напрямів господарської діяльності;
- уміння формувати власне бачення проблеми та перспектив розвитку сучасного виноградарства у світі;
- вести паспорт виноградника, розсадника й іншу агрономічну документацію;
- складати технологічні карти вирощування винограду;
- агробіологічну і технологічну характеристики сорту за існуючими методиками;
- проводити апробацію виноградників,
- визначати і контролювати якість ручних і механізованих робіт;
- розраховувати економічну ефективність виробничих процесів та технологій у виноградарстві.
Міждисциплінарні зв'язки
Ботаніка, фізіологія і біохімія рослин, сільськогосподарськя метеорологія, землеробство, агрохімія, ґрунтознавство, інтегрований захист рослин, сільськогосподарська меліорація, механізація сільськогосподарського виробництва, зберігання і переробка сільськогосподарської продукції, товарознавство, економіка і організація сільськогосподарського виробництва тощо.