Меню
Остання редакція: 05 січня 2023

Виноградарство і ампелографія


Мета курсу

Метою вивчення дисципліни “Виноградарство і ампелографія” є здобуття глибоких теоретичних знань та набуття практичних навичок з вирощування винограду. Підготувати висококваліфікованих спеціалістів в даному напрямку шляхом вивчення теоретичного і практичного курсів навчальної дисципліни та проходження виробничої практики.

Програма навчання

Вивчення дисципліни «Виноградарство і ампелографія» ведеться згідно навчальної типової програми у вигляді аудиторних занять (лекції, лабораторні та семінарські заняття), самостійної роботи (курсове кваліфікаційне завдання, два гербарії, реферат), ознайомчих екскурсій та навчальної практики.

На вивчення навчальної дисципліни відведено 180 год., з яких 82 год. аудиторні.

Поточний і підсумковий контроль знань та умінь здійснюються шляхом виконання індивідуальних завдань і лабораторно-практичних робіт, проведення семінарів, модульно-рейтингового оцінювання знань за змістовими модулями та проведення підсумкової атестації у формі іспиту (екзамен).

Програмні компетентності

- розуміння біологічних особливостей винограду для вмілого керування ростом і плодоношенням;
- освоєння технології вирощування садивного матеріалу, закладання насаджень і догляду за ними;
- вміле прогнозування і збирання врожаю ягід;
- сучасний сортимент винограду в Україні і характеристику та методи його покращення;
- історію ампелографічних досліджень, сучасну класифікацію сортів винограду і схему ампелографічного опису;
- методики і порядок проведення селекційної роботи й апробації виноградників;
- здатність формувати теоретичні та практичні рекомендації щодо розробки напрямів удосконалення технології вирощування винограду.

Програмні результати навчання

 - володіти інформацією про внутрішній та світовий ринки винограду та визначати його перспективи;
- використовувати закономірності росту і розвитку винограду для отримання високої їх продуктивності;
- розробляти і проектувати закладання виноградників для різних напрямів господарської діяльності;
- уміння формувати власне бачення проблеми та перспектив розвитку сучасного виноградарства у світі;
- вести паспорт виноградника, розсадника й іншу агрономічну документацію;
- складати технологічні карти вирощування винограду;
- агробіологічну і технологічну характеристики сорту за існуючими методиками;
- проводити апробацію виноградників,
- визначати і контролювати якість ручних і механізованих робіт;
- розраховувати економічну ефективність виробничих процесів та технологій у виноградарстві. 

Міждисциплінарні зв'язки

Ботаніка, фізіологія і біохімія рослин, сільськогосподарськя метеорологія, землеробство, агрохімія, ґрунтознавство, інтегрований захист рослин, сільськогосподарська меліорація, механізація сільськогосподарського виробництва, зберігання і переробка сільськогосподарської продукції, товарознавство, економіка і організація сільськогосподарського виробництва тощо.  


 

Останні новини

Дегустація нових столових сортів виноградуЧитати повністю

Дегустація нових столових сортів винограду

Аспірантом кафедри плодівництва і виноградарства Миколою Яровим було представлено для органолептичноі дегустаціі пʼять нових столових сортів винограду селекціі інституту виноградарства ім. Таїрова.

Читати повністю

Підвищення кваліфікаціїЧитати повністю

Підвищення кваліфікації

Підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників Уманського НУС є одним із ключових факторів забезпечення якісної вищої освіти, адже стимулює наукову діяльність, сприяє міждисциплінарному обміну знаннями та створює можливості для професійного нетворкінгу.

Читати повністю

Студентський науковий гуртокЧитати повністю

Студентський науковий гурток

Початок нового навчального 2024/2025 року відзначений активною діяльністю студентів факультету «Плодоовочівництва, екології та захисту рослин». В поточному навчальному семестрі було продовжено роботу чергових засідань студентського наукового гуртка кафедри плодівництва і виноградарства.

Читати повністю

Навчальна практика з окуліруванняЧитати повністю

Навчальна практика з окулірування

На початку серпня 2024 року відбувалась фахова підготовка молодих фахівців з розсадницької галузі.

Читати повністю

Всі новини