Помологія
Мета курсу
Здобути глибокі теоретичні знання та набути практичних навичок спрямованих на вивчення сортів плодових і ягідних культур з метою добору кращих сортів за товарними, смаковими й технологічними якостями їх плодів, придатних для вирощування в конкретних агро кліматичних умовах.
Програмні компетентності
- стан і перспективи розвитку помології;
- здатність використовувати на практиці основні біологічні і агротехнологічні концепції, правила і теорії, пов’язані з сортами плодових культур;
- здатність застосовувати знання та розуміння фізіологічних процесів помологічних сортів плодових культур для розв’язання виробничих технологічних задач, у тому числі для їх зберігання і переробки;
- практично використовувати навички з вирощування садивного матеріалу сортів плодових і ягідних культур;
- здатність оцінювати, інтерпретувати і синтезувати теоретичну інформацію та практичні, виробничі і дослідні дані у помології;
- здатність застосовувати методи статистичної обробки і дослідних даних, пов'язаних з технологічними процесами з помологічними сортами плодових культур;
- здатність науково обґрунтовано використовувати добрива та засоби захисту рослин з урахуванням їхніх хімічних і фізичних властивостей та впливу на навколишнє середовище;
- сучасні ефективні технології вирощування помологічних сортів плодових і ягідних культур в різних ґрунтово-кліматичних зонах;
- методи і способи покращення якості сортів плодових культур та заходи щодо її підтримання..
Програмні результати навчання
- знати стан і перспективи розвитку помології;
- знати фізіологію стійкості до факторів зовнішнього середовища;
- знати закономірності плодоношення;
- знати сучасні технології вирощування високих екологічно чистих урожаїв помологічних сортів в різних ґрунтово-кліматичних зонах;
- розробляти, удосконалювати і реалізовувати прогресивні технології вирощування помологічних сортів плодових культур;
- здійснювати біологічний контроль за станом насаджень різних помологічних сортів та керувати процесами життєдіяльності рослин;
- знати технологію збирання врожаю помологічних сортів;
- знати різні сорти, проводити апробацію насаджень;
- забезпечувати високу економічну ефективність впроваджуваних нових технологій та їх екологічну чистоту;
- знання основ наукової та дослідницької діяльності;
Міждисциплінарні зв'язки
Внаслідок вивчення дисципліни спеціаліст-плодоовочівник повинен теоретично і практично володіти сучасними технологіями і уміти організовувати виробництво продукції плодівництва. Для досягнення цієї мети необхідне засвоєння цілого ряду дисциплін: ботаніки, фізіології і біохімії рослин, сільськогосподарської метеорології, землеробства, агрохімії, ґрунтознавства, розсадництва, загального плодівництва, спеціального плодівництва, інтегрованого захисту рослин, сільськогосподарської меліорації, механізації сільськогосподарського виробництва, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції, товарознавства, економіки і організації сільськогосподарського виробництва тощо.