Меню
Остання редакція: 05 січня 2023

Помологія


Мета курсу

Здобути глибокі теоретичні знання та набути практичних навичок спрямованих на вивчення сортів плодових і ягідних культур з метою добору кращих сортів за товарними, смаковими й технологічними якостями їх плодів, придатних для вирощування в конкретних агро кліматичних умовах.

Програмні компетентності 

  • стан і перспективи розвитку помології;
  • здатність використовувати на практиці основні біологічні і агротехнологічні концепції, правила і теорії, пов’язані з сортами плодових культур;
  • здатність застосовувати знання та розуміння фізіологічних процесів помологічних сортів плодових культур для розв’язання виробничих технологічних задач, у тому числі для їх зберігання і переробки;
  • практично використовувати навички з вирощування садивного матеріалу сортів плодових і ягідних культур;
  • здатність оцінювати, інтерпретувати і синтезувати теоретичну інформацію та практичні, виробничі і дослідні дані у помології;
  • здатність застосовувати методи статистичної обробки і дослідних даних, пов'язаних з технологічними процесами з помологічними сортами плодових культур;
  • здатність науково обґрунтовано використовувати добрива та засоби захисту рослин з урахуванням їхніх хімічних і фізичних властивостей та впливу на навколишнє середовище;
  • сучасні ефективні технології вирощування помологічних сортів плодових і ягідних культур в різних ґрунтово-кліматичних зонах;
  • методи і способи покращення якості сортів плодових культур та заходи щодо її підтримання.. 

 

Програмні результати навчання

  • знати стан і перспективи розвитку помології;
  • знати фізіологію стійкості до факторів зовнішнього середовища;
  • знати закономірності плодоношення;
  • знати сучасні технології вирощування високих екологічно чистих урожаїв помологічних сортів в різних ґрунтово-кліматичних зонах;
  • розробляти, удосконалювати і реалізовувати прогресивні технології вирощування помологічних сортів плодових культур;
  • здійснювати біологічний контроль за станом насаджень різних помологічних сортів та керувати процесами життєдіяльності рослин;
  • знати технологію збирання врожаю помологічних сортів;
  • знати різні сорти, проводити апробацію насаджень;
  • забезпечувати високу економічну ефективність впроваджуваних нових технологій та їх екологічну чистоту;
  • знання основ наукової та дослідницької діяльності;

Міждисциплінарні зв'язки

Внаслідок вивчення дисципліни спеціаліст-плодоовочівник повинен теоретично і практично володіти сучасними технологіями і уміти організовувати виробництво продукції плодівництва. Для досягнення цієї мети необхідне засвоєння цілого ряду дисциплін: ботаніки, фізіології і біохімії рослин, сільськогосподарської метеорології, землеробства, агрохімії, ґрунтознавства, розсадництва, загального плодівництва, спеціального плодівництва, інтегрованого захисту рослин, сільськогосподарської меліорації, механізації сільськогосподарського виробництва, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції, товарознавства, економіки і організації сільськогосподарського виробництва тощо.


 

 

Останні новини

Захист бакалаврських робітЧитати повністю

Захист бакалаврських робіт

Протягом 18-20 червня 2025 року на факультеті плодоовочівництва, екології та захисту рослин працювала екзаменаційна комісія із захисту кваліфікаційних робіт на здобуття ступеня вищої освіти «Бакалавр» за спеціальністю 203 «Садівництво та виноградарство».

Читати повністю

Практичне заняття з виноградарстваЧитати повністю

Практичне заняття з виноградарства

На кафедрі плодівництва і виноградарства Уманського національного університету пройшло практичне заняття з дисципліни «Виноградарство і ампелографія»

Читати повністю

Практичне заняття з плодівництваЧитати повністю

Практичне заняття з плодівництва

В рамках практичного заняття студентами 31-С групи було проведено формування молодих інтенсивних насаджень яблуні та груші.

Читати повністю

ІНТЕГРАЦІЯ У МІЖНАРОДНИЙ НАУКОВИЙ ПРОСТІР Читати повністю

ІНТЕГРАЦІЯ У МІЖНАРОДНИЙ НАУКОВИЙ ПРОСТІР

Науково-педагогічні працівники кафедри плодівництва і виноградарства долучилися до відкритої лекції «Ефективне написання статей для журналів Scopus: практичні рекомендації».

Читати повністю

Всі новини