Меню
Остання редакція: 05 січня 2023

Помологія


Мета курсу

Здобути глибокі теоретичні знання та набути практичних навичок спрямованих на вивчення сортів плодових і ягідних культур з метою добору кращих сортів за товарними, смаковими й технологічними якостями їх плодів, придатних для вирощування в конкретних агро кліматичних умовах.

Програмні компетентності 

  • стан і перспективи розвитку помології;
  • здатність використовувати на практиці основні біологічні і агротехнологічні концепції, правила і теорії, пов’язані з сортами плодових культур;
  • здатність застосовувати знання та розуміння фізіологічних процесів помологічних сортів плодових культур для розв’язання виробничих технологічних задач, у тому числі для їх зберігання і переробки;
  • практично використовувати навички з вирощування садивного матеріалу сортів плодових і ягідних культур;
  • здатність оцінювати, інтерпретувати і синтезувати теоретичну інформацію та практичні, виробничі і дослідні дані у помології;
  • здатність застосовувати методи статистичної обробки і дослідних даних, пов'язаних з технологічними процесами з помологічними сортами плодових культур;
  • здатність науково обґрунтовано використовувати добрива та засоби захисту рослин з урахуванням їхніх хімічних і фізичних властивостей та впливу на навколишнє середовище;
  • сучасні ефективні технології вирощування помологічних сортів плодових і ягідних культур в різних ґрунтово-кліматичних зонах;
  • методи і способи покращення якості сортів плодових культур та заходи щодо її підтримання.. 

 

Програмні результати навчання

  • знати стан і перспективи розвитку помології;
  • знати фізіологію стійкості до факторів зовнішнього середовища;
  • знати закономірності плодоношення;
  • знати сучасні технології вирощування високих екологічно чистих урожаїв помологічних сортів в різних ґрунтово-кліматичних зонах;
  • розробляти, удосконалювати і реалізовувати прогресивні технології вирощування помологічних сортів плодових культур;
  • здійснювати біологічний контроль за станом насаджень різних помологічних сортів та керувати процесами життєдіяльності рослин;
  • знати технологію збирання врожаю помологічних сортів;
  • знати різні сорти, проводити апробацію насаджень;
  • забезпечувати високу економічну ефективність впроваджуваних нових технологій та їх екологічну чистоту;
  • знання основ наукової та дослідницької діяльності;

Міждисциплінарні зв'язки

Внаслідок вивчення дисципліни спеціаліст-плодоовочівник повинен теоретично і практично володіти сучасними технологіями і уміти організовувати виробництво продукції плодівництва. Для досягнення цієї мети необхідне засвоєння цілого ряду дисциплін: ботаніки, фізіології і біохімії рослин, сільськогосподарської метеорології, землеробства, агрохімії, ґрунтознавства, розсадництва, загального плодівництва, спеціального плодівництва, інтегрованого захисту рослин, сільськогосподарської меліорації, механізації сільськогосподарського виробництва, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції, товарознавства, економіки і організації сільськогосподарського виробництва тощо.


 

 

Останні новини

Участь у конференції «Горизонт Європа 2025» Читати повністю

Участь у конференції «Горизонт Європа 2025»

26–27 червня 2025 року науковці кафедри плодівництва і виноградарства Уманського національного університету, взяли участь у заході з поширення інформації «Горизонт Європа” на 2025 рік та гранти Національного фонду досліджень України – нові можливості для українських науковців та інноваторів».

Читати повністю

АМЕРИКАНСЬКИЙ ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО ПЛОДІВНИЦТВАЧитати повністю

АМЕРИКАНСЬКИЙ ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО ПЛОДІВНИЦТВА

24 червня 2025 року науково-педагогічні працівники кафедри плодівництва і виноградарства Уманського національного університету взяли участь в онлайн-тренінгу «Американські технології вирощування яблук та персиків: досвід штату Пенсильванія».

Читати повністю

ФАХОВА РОБОТА ЕКСПЕРТА-ДОРАДНИКА З САДІВНИЦТВА Читати повністю

ФАХОВА РОБОТА ЕКСПЕРТА-ДОРАДНИКА З САДІВНИЦТВА

На запрошення садівничого господарства ПОПП «ЕЛІТА» (м. Тетіїв Київської області) 22 червня 2025 року ЧАПЛОУЦЬКИЙ Андрій Миколайович, кандидат с.-г. наук, доцент кафедри плодівництва і виноградарства Уманського національного університету, експерт-дорадник з питань садівництва взяв участь у роботі експертної комісії з оцінювання стану насаджень фундука

Читати повністю

Сучасні садівничі технології на Буковині: матеріали підвищення кваліфікаціїЧитати повністю

Сучасні садівничі технології на Буковині: матеріали підвищення кваліфікації

У січні – червні 2025 року викладачі кафедри плодівництва і виноградарства та кафедри харчових технологій Уманського національного університету, з метою підвищення кваліфікації, знайомилися з вирощуванням і зберіганням плодових культур у передових садівничих господарствах Асоціації по розвитку інтенсивного садівництва Буковини.

Читати повністю

Всі новини