Меню
Остання редакція: 05 січня 2023

Розсадництво


Мета курсу

Вивчення дисципліни “Розсадництво” посідає чільне місце у формуванні спеціаліста–плодоовочевода, бо вивчення біологічних основ та принципів розмноження плодових, горіхоплідних і ягідних культур задля адекватного виконання окремих вказівок керівника (під безпосереднім його контролем) з виробництва саджанців одноосібно та у групі, а також формування готовності фахівця до систематичного навчання.

Завдання навчальної дисципліни 

Засвоєння студентами біологічних основ розмноження плодових і ягідних рослин з метою подальшого використання цих знань в практиці вирощування садивного матеріалу зерняткових, кісточкових, горіхоплідних та ягідних культур. Оволодіння знаннями в галузі "Розсадництво" дозволить фахівцям здійснювати контроль за направленістю процесів росту на різних стадіях виробництва підщеп та саджанців, виконувати технологічні операції із закладання й догляду за розсадником, викопування та зберігання садивного матеріалу плодових культур; визначати ефективність способів розмноження рослин; розробляти і втілювати у виробництво найпрогресивніші методи контролю процесів росту, що спрямовані на підвищення продуктивності та економічної ефективності виробництва садивного матеріалу.

Програма навчання

Вивчення дисципліни «Розсадництво» ведеться згідно навчальної типової програми у вигляді аудиторних занять (лекції, лабораторні та семінарські заняття), самостійної роботи (курсове кваліфікаційне завдання, два гербарії, реферат), ознайомчих екскурсій та навчальної практики.

На вивчення навчальної дисципліни відведено 120 год., з яких 54 год. аудиторні.

Поточний і підсумковий контроль знань та умінь здійснюються шляхом виконання індивідуальних завдань і лабораторно-практичних робіт, проведення семінарів, модульно-рейтингового оцінювання знань за змістовими модулями та проведення підсумкової атестації у формі іспиту (екзамен).

Програмні компетентності

–       стан і перспективи розвитку розсадництва;
–       теоретичні основи насіннєвого і вегетативного розмноження та сучасні технології вирощування високоякісних саджанців плодових і ягідних культур у різних ґрунтово-кліматичних зонах;
–       шляхи і способи покращання якості продукції та заходи щодо її підтримання;
–       способи скорочення затрат праці і засобів виробництва в процесі вирощування. 

Програмні результати навчання

 –       використовувати фундаментальні закономірності росту і розвитку плодових рослин задля їх ефективного розмноження;
–       вміти управляти процесами формування рослин та здійснювати біологічний контроль за станом насаджень;
–       виявляти вміння навчатися, удосконалювати і реалізовувати прогресивні технології вирощування садивного матеріалу плодових і ягідних культур;
–       демонструвати знання теоретичних та практичних засад поліпшення якості та зменшення втрат продукції розсадництва;
–       вміти здійснювати розрахунки щодо замовлених обсягів вирощування садивного матеріалу у плодових розсадниках для садових підприємств різних форм власності та господарювання;
–       розраховувати і забезпечувати високу економічну ефективність впровадження технологій та їх екологічність;
–       розуміти і застосовувати у професійній діяльності кількісні методи розрахунку розмірів структурних одиниць розсадника залежно від його спеціалізації та визначених об’ємів вирощування садивного матеріалу, ведення документації по апробації садивного матеріалу плодових і ягідних культур й руху продукції розсадництва;
–       уміти визначати виробничо-біологічні ознаки підщеп і сортів в розсаднику;
–       уміти підбирати сорто-підщепні комбінування для умов конкретного господарства на основі Державного реєстру сортів України;
–       розуміти основні засади організації існуючих елітно-маточних насаджень та створення нових;
–       виявляти знання щодо розмноження та оздоровлення чистосортного садивного матеріалу. 

Міждисциплінарні зв'язки

Ботаніка, фізіологія і біохімія рослин, плодівництво, сільськогосподарськя метеорологія, землеробство, агрохімія, ґрунтознавство, інтегрований захист рослин, сільськогосподарська меліорація, механізація сільськогосподарського виробництва, зберігання і переробка сільськогосподарської продукції, товарознавство, економіка і організація сільськогосподарського виробництва тощо.  


Типова програма

Робоча програма


 

Останні новини

Звіт аспірантів кафедри за перше півріччя 2024-2025 н. рЧитати повністю

Звіт аспірантів кафедри за перше півріччя 2024-2025 н. р

На засіданні кафедри плодівництва і виноградарства відбувся розгляд й затвердження звітів за перше півріччя 2024-2025 н.р. здобувачів освітньо-наукового ступеня «Доктор філософії» зі спеціальності 203 «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство».

Читати повністю

Публічна презентація дисертації Читати повністю

Публічна презентація дисертації

25 грудня 2024 року на розширеному засіданні кафедри плодівництва і виноградарства відбулася публічна презентація дисертаційної роботи ТРУШЕВА Івана Михайловича

Читати повністю

Подяка студентам 21-с групиЧитати повністю

Подяка студентам 21-с групи

Шановні студенти 21-с групи! З великою радістю та щирою вдячністю звертаюся до вас з нагоди успішного завершення семестру.

Читати повністю

Інноваційні розробки кафедри плодівництва і виноградарства Читати повністю

Інноваційні розробки кафедри плодівництва і виноградарства

Сигнальний примірник однойменних навчально-виробничих рекомендацій, присвячених 180-річчю університету, презентовано на фаховому семінарі "Плодівництво і виноградарство" 11 грудня 2024 року.

Читати повністю

Всі новини